Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Na zastupitelstvu dnes dopoledne protestovali lidé proti směně domů za pozemky pro stadion

Desítky lidí přišly dnes protestovat na zasedání brněnského zastupitelstva proti směně devíti domů za nemovitosti, které na pozemcích města brání stavbě fotbalového stadionu. Město zvažuje, že domy vymění za nemovitosti podnikatele Libora Procházky, a tím vyřeší spor trvající 13 let. Do té doby nemůže stadion stavět, už prohrálo soudní spor a hrozí mu, že bude platit miliony korun. Obyvatelé domů však směnu nechtějí a bojí se, co s nimi bude. Opoziční ČSSD navrhovala zařadit na program bod o stanovisku města ke směně, zastupitelé to ale neschválili.

Stavba stadionu má stát dvě miliardy korun. Objekt má vyrůst na místě starého stadionu. Zbrojovka na něm v minulosti vyhrála titul a opustila ho na počátku tisíciletí. Od té doby chátrá. Nový stadion má mít kapacitu 30.000 míst.

Možnost směny se týká domů v ulicích Česká, Masarykova nebo Průchodní a dalších v historickém centru. Obyvatel domů Zdeněk Černín řekl, že v domech bydlí lidé, kteří se bojí o střechu nad hlavou, a poměrů, které mohou nastat. „Pan Procházka je nečitelný subjekt, založil si firmy pro každý dům jednu. Nemá v tomto zkušenosti a bojíme se, že co s námi bude," řekl novinářům Černín.

ČSSD navrhovala zařadit na program bod, ve kterém zastupitelé vyjádří stanovisko k možné směně. Zastupitelé ale zařazení bodu na program neschválili. Pro byla opoziční ČSSD, KSČM nebo ODS, nikdo sice nebyl proti, ale koaliční zastupitelé z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09 se buď zdrželi, nebo nehlasovali vůbec.

„Je to pro nás zklamáním. Například lidovci nám tvrdili, že naše stanovisko podpoří. A nyní nehlasovali," dodal Černín. Podle něj s občany komunikují zástupci většiny stran v zastupitelstvu, nekomunikuje hnutí ANO, dodal Černín. Podle něj obyvatelé chystají žádosti o odkup nemovitostí, přestože jim magistrát prodej už v minulosti odmítl. „Když se to může prodávat podnikateli, proč ne občanům, kteří tam bydlí a investovali do toho," zdůraznil Černín. Lidé také chystají petici.

Primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že zatím nejsou hotové posudky na domy ani Procházkovy nemovitosti a nejsou hotová ani konečná stanoviska, proto je předčasné bod zařazovat na program. S občany chce jednat až v případě, pokud by ke směně mělo dojít. Procházkův majetek, který město pro stavbu nového stadionu potřebuje, zahrnuje podzemní garáže, tenisové kurty a halu a má odhadovanou hodnotu zhruba čtvrt miliardy korun. Domy by měly náklady pokrýt, město však zvažuje, zda dá Procházkovi buď peníze, nebo domy, nebo zkombinuje obojí.

Dotčené domy požaduje Procházka. Brno už dříve prohrálo soud vedený o užívání Procházkových nemovitostí jako parkoviště nebo komunikace, kde parkují a jezdí lidé. Další soud městu hrozí, a proto by podle Vokřála mohlo ročně platit až 16 milionů korun, dokud spor nevyřeší. Město jedná s Procházkou o tom, aby v případě směny nájemníkům zachoval nájem a do domů investoval. Zájemcům o odstěhování by město nabídlo jiné byty.

Foto Události Brno | Zdroj ČTK

Štítky dům, Libor Procházka, nemovitost, ČSSD, Zdeněk Černín, ANO 2011, Petr Vokřál, ODS, KSČM, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na zastupitelstvu dnes dopoledne protestovali lidé proti směně domů za pozemky pro stadion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.