Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé sepsali petici proti rodinám v nouzi s přidělenými byty. Většina ani neví, co podepsala, kontruje město

Hluk a nepořádek. Navíc velký dluh na nájemném vůči městu. Opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD) dnes ráno ostře vystoupil proti městskému projektu Rapid Re-Housing, který nabídl padesáti rodinám v nouzi městské byty. Podle Pospíšila si obyvatelé na nové sousedy neustále stěžují, v jednom případě dokonce sepsali petici. Zastupitel za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno) se proti jeho slovům ohradil. Až na jeden případ se prý stížnosti nikdy neopakovaly, polovinu z nich poslala jediná osoba, dluh není nijak dramatický a Pospíšil prý v některých bodech vyloženě lže.

Pospíšil ráno novinářům oznámil, že rodiny v nouzi, které dostaly od města nájemní smlouvy k městským bytům, dluží za září na nájemném přes 300 tisíc korun. „Z padesáti rodin mělo k 30 září 27 z nich dluh, z toho v 17 případech byl dluh vyšší než 10.000 korun. Byli tam i takoví lidé, kteří mají dluh 44.000 nebo 39.000 korun," uvedl Pospíšil. Následně dodal, že rodiny dluží městu dohromady přes 300 tisíc korun.

Freund na odpoledním tiskovém zasedání sdělil, že aktuální dluh je 210 tisíc. „Většina nájemníků žije ze sociálních dávek. V létě přecházel úřad práce na nový systém, takže se vyplacení dávek v září zpozdilo. Nyní je výrazně nižší. Navíc víc než polovinu z celkového dluhu mají na svědomí dohromady čtyři rodiny," vysvětlil Freund. Podle něj se při práci se sociálně slabými s dluhem počítat musí. „Dlužné nájemné u rodin však nesmí překročit tři měsíční nájmy. Poté přistupujeme k neprodloužení nebo rovnou k vypovězení smlouvy," dodal. Z padesáti rodin dluží na nájemném sedmnáct rodin. Ostatní prý platí vše a načas. Město po roce prodloužilo nájemní smlouvy 22 ze 23 rodin. 

Hluk, nepořádek a petice? Stížnosti se neopakují, u petice většina nevěděla, co podepisuje, říká Freund

Podle Pospíšila evidovalo město od začátku projektu 34 stížností od sousedů. „Lidé si stěžují na hluk, nepořádek, ale i incidenty s účastí policie, když přijde za rodinou například bývalý druh matky nebo otec dětí, což pak vyeskaluje v konflikt," prohlásil Pospíšil. Na Jabloňové ulici vznikla letos v létě proti novým obyvatelům dokonce petice, kterou podepsalo 69 lidí. Časté roblémy měly být také v domu na Václavské ulici.

Freund existenci petice přiznal. „Kdykoliv je nějaký problém, nějaká stížnost, naši pracovníci ji okamžitě s aktéry i jejich sousedy řeší," uvedl. Sociální pracovníci se zabývali i zmiňovanou peticí. „Pouze 10 ze 69 lidí vědělo, co podepisuje. Petici podepsala i rodina, proti které byla namířena," doplnil Freund. Od léta, kdy petici město obdrželo, podle něj nepřišla jediná stížnost. Až na jeden případ se prý stížnosti už nikdy neopakovaly. V onom případě se navíc jednalo o rodinu, které jako jediné nebyla prodloužena nájemní smlouva.

Polovinu stížností má na svědomí jediná paní

Hned 17 stížností, tedy plná polovina všech, z Václavské ulice podle Freunda přichází od jedné obyvatelky. „Evidovali jsme i stížnosti typu: sousedé chovají kočku, bojím se, že něco chytím, nebo stížnost na pověšené prádl ona pavlači," uvedl Freund. I tak se prý každým případem okamžitě zabývají.

Chlubí se efektivitou a přitom zamlčují, míní Pospíšil

Projekt Rapid Re-Housimg ocenila minulý měsíc Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova první cenou za nejlepší projekt v Evropě, který řeší bytovou nouzi. Podle Pospíšila však město  prezentuje pouze rodiny, které za nájem platí a u ostatních výsledky zamlčuje. Také proti tomu se zastupitel pro sociální začleňování výrazně ohradil. „Rodiny jsme umisťovali průběžně, nikoliv všechny najednou. Průběžně tak aktualizujeme i výsledky jejich začlenění. Nemyslím si, že by úspěšnost měla nějak výrazně klesat," dodal Freund.

Projekt Rapid Re-Housing vznikl ve spolupráci města a Platformy pro sociální bydlení. Průzkum v Brně odhalil víc než čtyři stovky rodin s dětmi v bytové nouzi. Brno vylosovalo padesát z nich tak, aby novou šanci dostaly malé, sřední i velké rodiny.

Foto ilustrační foto, MMB

Štítky rodina, Oliver Pospíšil, petice, Martin Freund, projekt, ČSSD, Žít Brno, Brno, Úřad práce České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé sepsali petici proti rodinám v nouzi s přidělenými byty. Většina ani neví, co podepsala, kontruje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.