Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První část parku na místě bývalého odkaliště pod Hády vznikne již příští rok

Brňané se mohou těšit na nový park na Hádech. Park bude vznikat postupně, jeho první část by mohla být hotova již příští rok. Nejdříve tam vznikne stezka pro cyklisty a in-line bruslaře. Za nápadem celého parku stojí iniciativa Studentské Brno.

Park na místě bývalého odkaliště bude vznikat postupně. Tvořit by ho mělo několik stezek. Vyžití zde najdou in-line bruslaři a cyklisté, bude zde místo na procházku s kočárky, nejmenší stezka bude spíše pobytová se zázemím, doplněná například místem pro grilování.

V zimě začne rekultivace místa kácením náletových dřevin, které jsou staré zhruba 20 let. „Chceme, aby park vznikal postupně a aby se zapojili lidé ze sídlišť Vinohrady a Líšeň. První část pro cyklisty by mohla vzniknout do konce příštího roku," uvedl náměstek brněnského primátora Petr Hladík, který je zároveň předsedou představenstva Tepláren Brno, jež projekt chystají.

Na začátku byl nápad brněnských studentů

Na začátku byl nápad brněnských studentů z iniciativy Studentské Brno z ledna letošního roku. Projekt posvětil i brněnský primátor, stejně jako majitel pozemku Teplárny Brno. Do architektonicko-krajinářské soutěže o nový park Hády se mohl zapojit jakýkoliv tým z univerzitních studentů a navrhnout novou podobu parku. „Najít využití pro lokalitu na Hádech jsme chtěli již dlouho. Projekty, s nimiž nás oslovily v minulosti různé subjekty, se ale nakonec ukázaly jako neproveditelné. Studenti však přišli s jasnou vizí, která vycházela z dané lokality,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. 

Vítězným týmem se stal kolektiv studentů z Fakulty architektury Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. „Je výborné, že se na tvorbě parku podílí studenti. Přináší do něj nový neotřelý pohled a získávají zkušenosti do svého života a budoucího zaměstnání. Jediné, co jsme po studentech chtěli, bylo to, aby respektovali podloží, které se nachází pod několikametrovou vrstvou zeminy, a neprováděli zde žádný její významný přesun. Zároveň jsme dbali na zachování přírodního rázu,” uvedl již v minulosti Michal Hořínek, který je ambasadorem Studentského Brna, spolku, jež stojí za nápadem nového parku na Hádech.

„Území nás zaujalo svým charakterem. Rozhodli jsme se tak vytvořit tři okruhy, přičemž každý z okruhů bude mít určitou funkci," řekl jeden z výherců soutěže Peter Mezei. Podle něj zásahy do terénu nebudou nijak invazivní.

Park ve třech okruzích

Návrh počítá s pomyslným rozdělením parku na tři okruhy. Vnější okruh bude sloužit ke sportu a rekreačnímu využití. Prostřední okruh pro relaxaci a oddych návštěvníků. Nejužší - vnitřní okruh bude zajišťovat soustavu zavlažovacích kanálků a cest. 

V letošním roce již celou lokalitu o rozloze 21 hektarů studenti kompletně vyčistili od černých skládek. Pod dozorem odborníků Mendlovy univerzity zmapovali celou lokalitu včetně stavu stromů. V místě chtějí zajistit trvalou údržbu, aby se zde odpad znovu nehromadil.

 

Autoři | Foto Vizualizace - MMB | Zdroj ČTK, MMB

Štítky Brno, Hády, Teplárny Brno, projekt, Petr Hladík, Mendelova univerzita v Brně, Brno-Vinohrady, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První část parku na místě bývalého odkaliště pod Hády vznikne již příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.