Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Domy v centru výměnou za pozemky? Je to dost možné, přiznal primátor. Vydírají nás, zlobí se náměstek

Libor Procházka. Jméno v poslední době na magistrátu, stejně jako v diskuzích na sociální síti, velmi často skloňované. Majitel nemovitostí v prostoru možného budoucího stadionu Za Lužánkami požaduje po městu velmi kontroverzní směnu pozemků za cenné domy v přímém centru města. Město stojí před těžkým rozhodnutím. Situaci navíc komplikuje fakt, že pokud město situaci nevyřeší, bude Procházkovi platit 16 milionů ročně kvůli prohranému soudu.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) v pátek uvedl, že Brno prohrálo soud kvůli užívání Procházkových nemovitostí jako parkoviště nebo komunikace. Další soud městu hrozí. Město s podnikatelem jedná a zvažuje směnu devíti domů za Procházkovy nemovitosti. To se nelíbí nájemníkům, které o tom město neinformovalo a dříve jim odmítlo domy v privatizaci prodat.  Se směnou nesouhlasí ani řada politiků a značná část veřejnosti.

Směnit se můžou jen některé. Nebo také všech devět

Procházkovy nemovitosti se odhadují na více než čtvrt miliardy korun. Vokřál uvedl, že je ve hře klasické vyplacení i směna některých domů nebo všech devíti. Domy v ulicích Česká, Masarykova nebo Průchodní požaduje Procházka. Jejich hodnota by mohla ceně jeho majetku odpovídat a město už by nic nemuselo připlácet. Magistrát si však nechává zpracovávat posudky jak na podnikatelovy nemovitosti, tak na své domy.

Posudky se můžou lišit o stovky milionů, míní zastupitel

Na základě posudku se pak podle Vokřála rozhodne, jakou formou spor vyřeší. Proti rozhodnutí na základě znaleckého posudku protestuje brněnský zastupitel za ČSSD Oliver Pospíšil. „Existují už dva znalecké posudky, které se liší o dvě stě milionů korun. Dokazuje to, že jsou posudky vždy sporné. Skutečnou hodnotu nemovitého majetku dostane člověk nejsnáze tím, že ho nabídne v nějaké soutěži nebo aukci,“ řekl Brněnskému Deníku Pospíšil.

Co bude s nájemníky? Postaráme se, slibuje primátor

S nájemníky město nejednalo. Lidé tak protestují, protože neví, co s nimi bude. „Jednáme i s panem Procházkou, aby v případě směny domů zachoval vztahy nájemníků. Mají tam dlouhodobé smlouvy a v tomto je naše legislativa striktní," řekl Vokřál. Podle něj by město v případě směny nabídlo i náhradní byty lidem, kteří by v domech nechtěli u nového majitele zůstat.

Podle primátora jsou některé byty v městských domech prázdné a na opravu je potřeba 200 milionů korun. Vokřál přiznal, že v tomto má město vůči obyvatelům dluh a neopravovalo se dostatečně. Město chce s Procházkou pro případ výměny vyjednat, aby nemovitosti uvedl do dobrého stavu.

Situaci komplikují prohrané soudy

Vokřál také upozornil na to, že Procházka už dříve vyhrál soud a město by mu v případě, že se nedohodnou, muselo ročně platit 16 milionů za úžívání například příjedových cest. Další soud o 38 milionů jako náhradě za předešlé roky hrozí. Procházka má na pozemcích města podzemní garáže, halu a tenisové kurty. Podle soudu musí Brno platit Procházkovi jako náhradu za bezdůvodné užívání jeho majetku, například nad garážemi je veřejné parkoviště.

Vydírá nás, zlobí se náměstek

Proti směně se v pátek vyhradil náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). „Pan Procházka, který má bydliště na úřadě, vydírá město. Chceme stadiony za Lužánky! Chceme koupit jeho majetek dle odhadu, ne směnu za  nejcennější budovy v centru. Město musí uchránit život v něm a musí znovu získat právo na nakládání se svým majetkem a pozemky. Nenechme se vydírat!" vyzval Hladík na facebooku.

Stadion má být postaven za dvě miliardy korun v místě, kde je stadion starý. Zbrojovka, která na něm v minulosti vyhrála titul, ho opustila na počátku tisíciletí a od té doby chátrá. Nový stadion má mít 30.000 míst v hledišti.

Autoři | Zdroj ČTK, Denik.cz

Štítky Libor Procházka, dům, pozemek, nemovitost, Petr Vokřál, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Brno, ANO 2011, Petr Hladík, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domy v centru výměnou za pozemky? Je to dost možné, přiznal primátor. Vydírají nás, zlobí se náměstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.