Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Extrémní neděle pro jihomoravské hasiče. Kvůli větru vyjížděli víc než osmsetkrát

Neděle jako den odpočinku? Rozhodně ne pro jihomoravské hasiče. Kvůli silné vichřici museli během neděle absolvovat více než 800 výjezdů.

„Kolem deváté hodiny jsme zaznamenali nárůst událostí na Blanensku. Postupně se však čísla navyšovala ve všech jihomoravských okresech. Jednotky přejížděly od zásahu k zásahu. Na své základy se celý den v podstatě nevracely," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hodně práce však neměli jenom profesionální  a dobrovolní hasiči v terénu, ale také pracovníci operačního a informačního střediska, kteří se museli vypořádat s extrémním náporem telefonátů a souběžným řešením desítek událostí.

„Celkem evidujeme k nedělní 21. hodině 815 řešených nebo již vyřešených událostí," doplnil Mikoška. Jde o rekordně vysoký počet událostí v takto krátkém čase.  Nejčastěji šlo o odstraňování stromů  (536x) nebo odstraňování nebezpečných stavů (střechy, billboardy, komíny, hromosvody aj.) a to ve 271 případech.

Školáci dostali volno

V Líšni odvál vítr plechovéou střech na základní škole v Horníkově ulici. Školáci tak dnes dostali den volno. Jen o pár ulic dále začal dokonce silný vichr otrhal zateplení z jednoho panelového domu.

 

Bez proudu 31 tisíc domácností a jeden zraněný

Během neděle zůstalo na jižní Moravě bez elektřiny kolem 31 tisíc domácností.  Nejhorší situace byla na
Blanensku a Brněnsku. Policisté navíc hlásili prvního zraněného. „Krátce před 14:00 jsme přijali oznámení o zranění čtyřiašedesátiletého muže, který si chtěl zajistit plechy na střeše domu. Plechy byly poničeny vlivem silného větru. Když muž s plechy na střeše manipuloval při dalším poryvu větru jeden z plechů muže zranil," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Muž je nyní v péči lékařů.    

Autoři | Foto HZS JMK, Lal Ga

Štítky Jaroslav Mikoška, střecha, okres Blansko, plech, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní neděle pro jihomoravské hasiče. Kvůli větru vyjížděli víc než osmsetkrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.