Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno zřídí v nevyužívaném objektu ubytovnu pro sociálně slabé, chce zamezit obchodu s chudobou

Brno vybuduje v nevyužitém objektu v Železniční ulici ubytovnu pro sociálně slabé. Bude mít 12 bytů se 30 lůžky. Podle primátora Petra Vokřála (ANO) tak chce město bojovat s obchodem s chudobou. Připravuje i další projekty pro ohrožené skupiny, jako jsou například bezdomovci, osamělé matky s dětmi nebo starší lidé po rozvodu.

Radní v úterý schválili vypracování investičního záměru na stavební úpravy objektu, který je nevyužívaný. Vokřál zatím neví, kdy se práce uskuteční. Ubytovna by měla fungovat na přechodnou dobu do jednoho roku. Sloužila by například pro rodiny s dětmi, páry i jednotlivce. „Chceme vytvořit prostor pro lidi, kteří se dostanou do kritické ekonomické nebo sociální situace," uvedl Vokřál.

Podle magistrátu má ubytovna zabránit rozpadu rodin, zvyšování bezdomovectví a sociálnímu vyloučení. „Chceme tím řešit obchod s chudobou, protože ti lidé se dostávají do situace, že za nevyhovující bydlení platí násobně více peněz než normální člověk v běžném bytě," řekl Vokřál. Narážel tak na to, že některé soukromé subjekty inkasují za malé byty v ubytovnách velké peníze.

Brno chystá i další projekty. „Připravujeme strategii bydlení pro všechny ohrožené skupiny. Není to pouze boj s bezdomovectvím, ale také pomoc pro osamělé matky s dětmi, které se dostanou do špatné situace. Chceme mít celé spektrum alternativ," dodal Vokřál.

Brno už některé věci v boji proti bezdomovectví zavedlo. Má například projekt nazvaný Rapid Re-Housing, v jehož rámci loni nabídlo 50 bytů slabším rodinám s dětmi v bytové krizi. Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova projekt vyhodnotila jako nejlepší v Evropě pro řešení bytové nouze.

Foto ilustrační foto, MMB | Zdroj ČTK

Štítky Brno, ubytovna, chudoba, obchod, Petr Vokřál, ANO 2011, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zřídí v nevyužívaném objektu ubytovnu pro sociálně slabé, chce zamezit obchodu s chudobou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.