Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Granát ve Vyškově odpálil sám voják, snažil se vyrobit maketu

Za výbuch, který ve Vyškově v polovině září zabil jednoho vojenského policistu, mohl údajně sám voják. Z granátu se snažil vyrobit maketu, napsal v pondělním vydání list Mf Dnes. Ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek informaci nepotvrdil, uvedl, že vyšetřování ještě neskončilo.

Jak server napsal, třiačtyřicetiletý nadporučík byl nadšenec do munice a nefunkčních maket měl mnoho. „Přednášel o munici, zbraních a střelivu. Vždy studentům nosil na výuku makety granátů. Ukazoval jim, jak jsou konstruované. I v tomto případě se snažil zneškodnit granát a vyrobit z něj maketu pro svou výuku," popsal listu zdroj obeznámený s vyšetřováním případu.

Podle informací deníku už je vyšetřovatelům Vojenské policie jasné, že funkční granát neměl na ubytovně co dělat a voják nebyl pyrotechnik, aby jej mohl rozebírat. Naopak stále není jasné, odkud granát pocházel. „Ten prostor (sklep) nikdy nebyl určen pro skladování munice nebo výbušnin. V tomto je jasno stejně jako v tom, že granát nebyl v evidenci armády," uvedl zdroj.

Jak už dříve Pejšek uvedl, vyšetřování příčiny exploze bude trvat týdny až měsíce. Stále není jasné, odkud výbušnina pocházela. Deník uvedl, že nebude jednoduché to zjistit, protože druhý důstojník, jehož výbuch zranil, odmítl vypovídat. Voják je po operaci oka a z nemocnice ho propustili.

Výbuch se ozval 19. září ráno v budově Jugo, která částečně slouží jako ubytovna, ale i pro administrativu. Nastal ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Vyšetřování události už v den výbuchu převzala armáda, zabývá se jím Vojenská policie za dozoru státního zástupce.
 

Foto ČT Brno | Zdroj ČTK

Štítky Vyškov, výbuch, Mladá fronta DNES, vojenská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Granát ve Vyškově odpálil sám voják, snažil se vyrobit maketu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.