Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno má návrh rozpočtu na příští rok. Výdaje převýší třináct miliard

Brno má první návrh rozpočtu na příští rok. Počítá s výdaji 13,2 miliardy korun, příjmy budou 12 miliard korun a rozdíl město pokryje například z přebytku z let minulých. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO se ale bude s rozpočtem dál pracovat. Vokřál uvedl, že město dostane o 300 milionů více z rozpočtového určení daní, avšak ještě vyšší částku musí vynaložit na zvýšení mezd, které schválila vláda. O rozpočtu bude rozhodovat prosincové zastupitelstvo.

Vokřál dále uvedl, že města dostávají více peněz z daní. „Ze strany státu přechází ale stále větší zátěž na města a kraje kvůli úpravám mzdových tarifů nebo legislativním změnám. Ta zátěž začíná být poměrně neúnosná," uvedl Vokřál.

Podle něj sice Brno dostane 300 milionů navíc, ale ještě více peněz vynaloží na zvýšené mzdy. "Zejména v platech v oblasti sociální, kulturní a u státních zaměstnanců se dopad na rozpočet výrazně zvýší. Vydáme asi 350 milionů na navýšení mezd," řekl Vokřál. Doplnil, že dalším efektem zvyšování mezd je tlak na platy i v dalších sférách.

„Je to například u městské policie. Abychom zajistili dostatečný počet strážníků, musíme to řešit, protože se navýšily platy u státní policie nebo u armády. A jsou další věci. Ve mzdových otázkách tak očekáváme 400 až 450 milionů navýšení a nedá se říct, že je to kvůli tomu, že chceme rozhazovat, ale definoval to tak stát," řekl Vokřál. Brno chce dát městské policii 30 milionů na platy strážníků, o dalším zvýšení v desítkách milionů rozhodne vláda, takže by Brno mohlo dát v součtu až 70 milionů.

Vokřál doplnil, že není proti zvyšování mezd, ale stát by se na tom měl podílet. Bude proto jednat s dalšími primátory a bude se snažit o změny, které by městům pomohly. Řešení vidí v dalších penězích prostřednictvím daní nebo třeba ve vzniku fondu na financování kulturních těles, jako jsou například divadla.

Zastupitelé Brna loni schválili rozpočet s výdaji 11,8 miliardy a příjmy 10,3 miliardy korun. Zastupitelstvo počítalo s tím, že schodek pokryjí vlastní zdroje.
 

Foto Petr Olša | Zdroj ČTK

Štítky Brno, rozpočet, Petr Vokřál, mzda, daň, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má návrh rozpočtu na příští rok. Výdaje převýší třináct miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.