Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Psi v nouzi zaplní v sobotu brněnské Lužánky

Zbavení se nechtěného psa uvázáním u stromu, vyhozením z auta, snaha vydělat na množení štěňat, chov v hrozných podmínkách – s tímto se potýkají útulky a spolky na záchranu týraných psů. Svoje psí svěřence, kterým touží konečně nalézt tu správnou a milující rodinu, přivezou lidem ukázat do brněnského parku Lužánky. Kromě možnosti adopce psů bude k vidění i ukázka nevšedních psích sportů nebo výcviku psů městských strážníků.

Rájem pro milovníky psů se v sobotu 14. října stane lužánecký park v Brně. Bezmála dvacítka útulků a spolků z celé České republiky totiž přijede představit téměř padesátku psů, kteří hledají domov. Cílem umísťovací výstavy s názvem Chcete nás?, která je vůbec první takovou akcí na jižní a střední Moravě, je nejen nabídnout návštěvníkům, aby domů odešli s novým psím kamarádem, ale také je zábavnou formou seznámit s činností lidí, kteří svůj život zasvětili záchraně zvířat. Umísťovací výstava a promenáda již osvojených psů bude trvat od 10 do 16 hodin a vstupné je dobrovolné.

Opuštění psi mají právo na druhou šanci

Útulky a spolky v České republice jsou přeplněné tisícovkami nezaopatřených psů. Lidé si přesto stále pořizují další štěňata tzv. „čistokrevná bez PP“ z inzerátů a situace se tak dlouhodobě nezlepšuje. „Lidé si myslí, že útulkoví psi jsou jen staří, nemocní, bázliví a nezvladatelní. Hlavní myšlenkou této akce je ale ukázat opak, takoví psi nemusí mít žádnou chybu, člověk se jich prostě jen zbavil, protože se mu nehodili do života,“ vysvětluje hlavní organizátorka akce Andrea Černá, předsedkyně spolku DOČASKY.cz.

Žádný zajíc v pytli

Odkud si vlastně psa pořizujeme, by podle Černé mělo být jednou z hlavních věcí, na které by se budoucí majitelé měli zaměřit. „Psí spolky podrobně znají každého psa, jejich členové s nimi totiž většinou žijí ve společné domácnosti. Doporučí, který pejsek se k vám nejlépe hodí, dají vám o něm maximum informací a vy tak nekupujete zajíce v pytli,“ vypočítává Černá důvody, proč by lidé neměli mít obavy pořídit si zvíře „z druhé ruky“. „Chtěli bychom v praxi šířit heslo Nekupuj, adoptuj! a hlavně ukázat, že adopce má skutečně smysl,“ uzavírá pořadatelka s tím, že návštěvníci, kteří nemají zájem přímo o nového člena rodiny, mohou pomoct spolkům a útulkům přinesením materiální pomoci ve formě již nevyužitých potřeb pro psy, dek, desinfekčních přípravků nebo třeba i rýže.

Voříšci i plemena z cizích krajů

Nejen kříženci a voříšci budou v Lužánkách hledat svůj nový domov. Kromě psů ze sdružení Buldočí naděje nebo Chrti v nouzi uvidíte i svěřence pražského spolku Lanzpodenco, který se zaměřuje na záchranu psů plemene Kanárský podenco. „V zemi svého původu nejsou tito psi bráni jako společníci, ale jen jako pomocníci lovců. Když pak lovci už psa nepotřebují, v lepším případě jej odvezou mimo ostrov, v tom horším třeba ubijí,“ popisuje zacházení se psy na Kanárských ostrovech jedna ze zakladatelek spolku Veronika Křimská. Ve spolupráci s tamějším útulkem tak dováží zástupce tohoto u nás velmi vzácného plemene do českých adoptivních rodin. „Jsou to absolutně neagresivní psi, jedineční svou oddaností a schopností se přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám. Do Brna přivezeme dva z našich psů, kteří hledají novou rodinu,“ dodává Křimská.

Sobota plná psí zábavy pro děti i dospělé

Charitativní akci zahájí brněnská fotbalová hvězda Petr Švancara, který spolek DOČASKY.cz podporuje, a kromě psů připravených k osvojení a promenády těch, kteří už dělají radost svým pánům v nových domovech, bude na návštěvníky čekat i bohatý doprovodný program a tombola. Bývalí svěřenci útulků přijedou předvést tanec se psem, agility nebo treibball a návštěvníci uvidí i ukázky stříhání a úpravy psí srsti. Děti si užijí skákací hrad, malování zvířátek na obličej, zkusí si proběhnout překážkovou dráhou na agility nebo ověří svoje vědomosti ve kvízech se psí tematikou. Na akci, která se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Petra Vokřála, také přijedou strážníci brněnské městské policie se svým odchytovým vozem.

Tisková zpráva | Foto Chcete nás?

Štítky pes, rodina, Lužánky, domov, Brno, Andrea Černá, Česko, strom, Petr Švancara, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psi v nouzi zaplní v sobotu brněnské Lužánky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.