Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uzavřená pasáž Jalta v Brně ožije díky designovému festivalu

Dlouhá léta uzavřená pasáž Jalta v centru Brna ožije díky druhému ročníku festivalu Brno Design Days. Nabídne tvůrčí dílny, přednášky a prostor pro setkávání profesionálů i zájemců o obor. Tentokrát je tématem "neviděný" design věcí a služeb, které člověka každodenně obklopují, aniž by si někdy uvědomoval, že jsou výsledkem práce designérů.

„Právě tento na první pohled skrytý, ale všudypřítomný design je tematickou linkou, která spojuje jednotlivé programové body letošního ročníku Brno Design Days," řekla Alexandra Georgescuová, zakladatelka studia KOGAA, které akci organizuje.

Brno podle ní nepatří ke světovým metropolím designu. Přesto ve městě působí mnoho kvalitních a perspektivních tvůrců. „Ale moc o sobě nedávají vědět, možná je to v české povaze. Když jim poskytneme prostor, aby na sebe upozornili, možná si Brno zaslouží pozici na světové mapě designu," uvedla Georgescuová.

Festival má představit nové nápady na poli designu, architektury a urbanismu, zvyšovat povědomí o oboru a jeho možném přínosu pro podnikání a každodenní život. Inspiraci může na festivalu načerpat i samospráva, uvedl radní Brna-středu David Butula (Žít Brno). Zmínil například témata městského mobiliáře, vizuálního smogu a reklamy v památkové zóně.

Festival začíná dnes, potrvá do neděle. Pasáž Jalta si pořadatelé vybrali jako zajímavý prostor, který nejmladší generace prakticky nezná, poslední léta totiž zůstával uzamčený. Brno funkcionalistickou Jaltu získalo na přelomu 2005 a 2006 a plánovalo ji využít pro potřeby magistrátu, nakonec ale loni za 101 milionů korun prodalo zchátralý objekt společnosti Premiere properties. 

Foto Brno Design Days | Zdroj ČTK

Štítky Brno, festival, design, Jalta, přednáška, Žít Brno, Premiere

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavřená pasáž Jalta v Brně ožije díky designovému festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.