Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Brněnský strážník šel hasit auto v budově rektorátu. Těsně před ním vybouchla bomba

Otevření dveří, hořící auto a ohlušující exploze. Tak zachytila čtvrteční výbuch tlakové lahve kamera brněnské strážníka, který šel hasit do budovy rektorátu hořící auto. Při explozi byli těžce zranění dva dělníci, kteří přijeli na rektorát pracovat.

Hlídka strážníků spustila záznamové zařízení krátce před výbuchem. Strážníci pořádkové jednotky totiž při kontrole v blízkosti rektorátu uviděli průjezdem hořící dodávku a okamžitě s hasicím přístrojem v rukou vběhli do areálu, kde nejprve přes plochu dvora spatřili šestačtyřicetiletého dělníka. Zavolali na něj, aby se okamžitě vzdálil. Několik sekund nato došlo k výbuchu.

Strážníci pak ihned pomohli krvácejícímu muži poraněnému střepinami na ruce a odvedli ho do bezpečí. Zároveň zavolali sanitku.

„Raněnému poskytovali první pomoc až do příjezdu sanitky a do ošetřování se výrazně zapojili i hasiči. Ti na místo dorazili na základě telefonátu vrátné z budovy rektorátu," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Zakrváceného muže potom převezli zdravotníci do nemocnice společně s dalším raněným nalezeným v objektu. Tři hlídky městské policie po dobu celého hasičského zákroku odkláněly provoz v okolí. Výbuch měl značnou sílu a kromě zdemolované dodávky poškodil i několik dalších aut.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška upřesnil, že v automobile byly dvě kyslíkové lahve a vybuchla jedna z nich. Vůz začal po výbuchu hořet a podle mluvčího se vzňalo i sousední auto. Dodávka, jež explodovala, je naprosto zničená. Poškozena je část vnitrobloku, například okna nebo fasády i další automobily.    

Záchranná služba původně uvedla, že oba muži byli zraněni vážně a že je do nemocnice převezla v kritickém stavu. Podle mluvčího bohunické nemocnice Pavla Žáry ale utrpěli muži jen lehká poranění, jeden tržné, druhý popáleniny.

Podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové šlo o vůz firmy, která na budově opravuje výměníkovou stanici. Zraněni byli zaměstnanci firmy. „Firma, která opravu provádí, měla na dvoře rektorátu zaparkované auto, ve kterém měla svařovací techniku. Došlo k výbuchu lahve," uvedla mluvčí. Dodala, že jen díky tomu, že se neštěstí odehrálo v den státního svátku, nebyli v areálu univerzity skoro žádní lidé.

Budova zůstane v pátek pro veřejnost i pro zaměstnance uzavřená, přistup budou mít pouze pracovníci provozního odboru, kteří začnou odstraňovat vzniklé škody. „Totálně byly zničeny dva naše služební vozy, poškozena byla fasáda vnitrobloku dvora, jsou vysklená okna minimálně v prvním patře. Odhad škod budeme provádět v nejbližších hodinách," uvedla Fojtová.

Příčinu výbuchu zjišťují jak policisté, tak vyšetřovatelé hasičů. „Budou zajištěny veškeré stopy a vše bude zadokumentováno," uvedla mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová. Více než 20 policistů na místě mimo jiné zabezpečovalo vnější perimetr tak, aby nedošlo k dalším poraněním a aby veřejnost na místo výbuchu nevstupovala. Policisté také řídili dopravu, na necelé dvě hodiny uzavřeli silnici u rektorátu podél budovy na Moravském náměstí. Dopravu to podle mluvčí neovlivnilo, kolony se netvořily. Kolem 15:00 už byl uzavřený jen přilehlý chodník.

Foto HZS JMK, MP Brno | Zdroj ČTK, MP Brno

Štítky výbuch, dvůr, Jaroslav Mikoška, Nemocnice Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnský strážník šel hasit auto v budově rektorátu. Těsně před ním vybouchla bomba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.