Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno rozezní nejhlasitější skladba všech dob. K Symfonii sirén se připojí hasiči, sanitky i Komeťáci

Festival Moravský podzim letos rozezní doslova celé Brno, a to díky Symfonii sirén, údajně nejhlasitější skladbě v dějinách. Do rekonstrukce hlukového spektáklu Arsenije Avraamova, původně uvedeného v roce 1922 v Baku, se zapojí hasiči, sanitky, policejní vůz, dělostřelci, fanoušci hokejové Komety a parní lokomotiva. Epicentrem bude 21. října brněnské Výstaviště, návštěvníci tam pro jistotu dostanou i špunty do uší.

„Nezvyklé dílo se od doby svého uvedení dočkalo několika pokusů o rekonstrukci, ta naše je zatím jednoznačně nejambicióznější. O tom, že se jedná o událost mezinárodního významu, svědčí i fakt, že akci bude natáčet Bavorský rozhlas," řekl dramaturg pořádající Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. "Bude to nepřeslechnutelná událost," doplnila ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Dramaturgie festivalu, který potrvá od 6. do 28. října, je letos vymezená pojmy revoluce a evoluce. „Zajímá nás, co vyvolávají velké společenské změny v hudbě a kultuře," popsala Kučerová. Zazní skladby z různých dob, často jde o zřídka prováděná díla, případně úplné novinky.

Zahajovací koncert odehraje Filharmonie Brno v sále Stadionu pod taktovkou Ilana Volkova, zazní například Sinfonietta Leoše Janáčka. Už o den dřív se 15 klavíristů začne střídat v Besedním domě při provádění minimalistické skladby Vexations Erika Satieho. Během 28 hodin ji zopakují 840krát.

Pořadatelé pozvali také věhlasný ansámbl Accademia Bizantina s programem italské barokní hudby. Přijedou klavíristé Steffen Schleiermacher, Pierre-Laurent Aimard a také světoznámý David Greilsammer, který bude při koncertě střídat dva klavíry a sonáty dvou skladatelů - barokního mistra Domenica Scarlattiho a amerického experimentátora Johna Cage. Jejich sonáty mají překvapivě mnoho společného, podotkl Mikeš.

Návštěvníci festivalu také dostanou možnost vyslechnout futuristickou operu Vítězství nad sluncem. V jednom večeru zazní oratorium Poslední pohanské obřady od Broniuse Kutavičiuse a monumentální Symfonie č. 8 "Antifony" od Miloslava Kabeláče. Lidé ovšem první polovinu programu vyslechnou v evangelickém Červeném kostele, na druhou polovinu přejdou do katedrály na Petrov. Poslední pohanské obřady totiž v katolickém chrámě pořadatelé uvést nemohou. Přesný program najdou zájemci na webu filharmonie.
  

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Moravský podzim, Baku, Brněnské výstaviště, Filharmonie Brno, parní lokomotiva, Erik Satie, John Cage, Leoš Janáček, Miloslav Kabeláč, Steffen Schleiermacher, David Greilsammer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozezní nejhlasitější skladba všech dob. K Symfonii sirén se připojí hasiči, sanitky i Komeťáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.