Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moravské zemské muzeum slaví dvě stě let od založení. Při oslavách představí dvě nové expozice

Oslavy 200. výročí vzniku Moravského zemského muzea završí v sobotu program v jeho brněnských budovách a na Zelném trhu. Veřejnosti se představí jednotlivá odborná oddělení, která si připravila různé aktivity. Lidé si také prohlédnou dvě nové výstavy - jednu dokončenou, druhou ve fázi příprav.

„Návštěvníci se v režii jednotlivých oddělení mohou těšit na rýžování zlata, určování zkamenělin, ukázku výroby knih či poznávání kosterních pozůstatků zvířat poslední doby ledové. Vyhrávat bude cimbálová i swingová muzika. Hudební vystoupení zakončí koncert brněnské filharmonie," uvedla náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková.

V den oslav se uskuteční se také slavnostní vernisáž specializované výstavy Chvála sběratelství: 200 let služby moravské kultuře i vědě. Představuje fenomén sběratelství, který vedl ke vzniku kabinetů kuriozit či přírodnin a později plnohodnotných muzeí.

„Chvála sběratelství je výstava, která představuje 200 let muzea tak, jak se vyvíjelo, proměňovalo. Je takovým návratem ke kořenům, co stálo na počátku paměťových institucí. Snaží se představit muzeum od samotných počátků, od pokusů rekonstruovat například jednotlivé kabinety kuriozit, ze kterých se zrodilo moderní muzejnictví," řekl generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček. Každé z odborných oddělení přispělo nějakou
atraktivní zajímavostí, včetně třeba dvouhlavého telete.

Veřejnost má v sobotu také možnost nahlédnout do připravované stálé expozice Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století. Jako jedna z mála českých muzejních expozic mapuje nedávnou historii.

Výstava je však stále v přípravné fázi. „Probíhají na ní aranžérské a výtvarné práce. V sobotu bychom ji tak chtěli ukázat pouze v provizorním režimu, aby lidé viděli, v jaké podobě expozice vzniká" uvedl Mitáček. Muzeum expozici dokončí a otevře ještě letos.
  

Foto MMB, MZM | Zdroj ČTK

Štítky Moravské zemské muzeum, muzeum, výstava, slavnost, sběratelství, Zelný trh (Brno), doba ledová, Jiří Mitáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské zemské muzeum slaví dvě stě let od založení. Při oslavách představí dvě nové expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.