Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uprostřed sídliště Lesná vyroste nový kostel za sto milionů

Uprostřed brněnského sídliště Lesná vyroste v příštích 20 měsících nový kostel. Stavba, které předcházely roky příprav a sbírek mezi farníky, začala zemními pracemi. Náklady včetně vnitřního vybavení přesáhnou 100 milionů.

Farnost letos získala veškerá stanoviska, vyjádření a povolení. O prázdninách vybrala stavební firmu, v srpnu se podařilo předat staveniště a podepsat smlouvu. Kostel s kruhovým půdorysem a samostatně stojící věží navrhl architekt Marek Štěpán, který pracoval i na jiných sakrálních stavbách. Objekt pojme 400 lidí.

„Není žádným tajemstvím, že celé dílo vzniká výhradně z prostředků věnovaných naší farnosti dárci a podporovateli z celé republiky i ze zahraničí," uvádí farnost na svém webu. Peníze sbírala řadu let - doslova po desetnících, které od lidí přijímala při stahování haléřových mincí z oběhu.

Architekt v projektu usiloval o jednoduchou a čitelnou stavbu s uměřeným interiérem. „Máme tolik dostupných informací, vizuálních a jiných vjemů, které na nás útočí ze všech stran, že prostor kostela by měl být prostorem ztišení, prostorem bez tohoto vizuálního smogu," uvedl loni Štěpán. Jako stavební materiál zvolil vzhledem k sídlištnímu okolí pohledový beton v kombinaci s barevným prosklením.

Na Lesné se o kostele mluvilo od konce 60. let. V roce 2004 jako první krok na cestě k plnohodnotnému chrámu otevřeli Duchovní centrum p. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty. Nový kostel v těsném sousedství centra zasvětí církev právě řeholnici Restitutě, brněnské rodačce, kterou popravili nacisté.

Po roce 1989 vzniklo v brněnské diecézi 13 nových kostelů a čtyři desítky kaplí, navíc ještě klášter klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra. 

Foto Ateliér Štěpán | Zdroj ČTK

Štítky kostel, Lesná, Martin Středa, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprostřed sídliště Lesná vyroste nový kostel za sto milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.