Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začíná školní rok. Na jižní Moravě nastupuje poprvé do školy silný populační ročník

Počet žáků jihomoravských základních škol v novém školním roce stoupne a překročí stotisícovou hranici. V minulém školním roce jich bylo 98.666, nicméně do prvních tříd přichází další silný populační ročník, což si vyžádalo také rozšíření kapacit základních škol o 912 míst.

„Žáků prvních tříd bylo v uplynulém školním roce 13.080, rok před tím 13.062, předpoklad pro letošní rok je cca 13.200 žáků, záleží na počtu odkladů povinné školní docházky," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Oficiální výkazy o počtech žáků ve školách se vyplňují k 30. září a zpracování údajů trvá celý říjen.

V prvním školním týdnu se o bezpečí školáků postará na přechodech přes tři sta strážníků, nejvíce jich do ulic vyráží dnes. Svítivé uniformy strážníků připomenou motoristům konec prázdnin u padesáti škol, uvedl mluvčí městské
policie Jakub Ghanem.

Problematický je celý první týden školního roku. „Prolíná se vícero rizikových faktorů. Nárazově se zvyšuje intenzita individuální i hromadné dopravy, školáci jsou rozdovádění, myšlenkami jsou ještě na prázdninách a zapomínají na pravidla bezpečného chování. I řidičům nějakou dobu trvá, než znovu přivyknou na ruch kolem škol," uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Mnoha jihomoravským prvňáčkům zpříjemní dnešní den dárek - vstupenka do Vida! science centra a Hvězdárny a planetária Brno. „Začátky ve škole mohou být pro prvňáčky náročné. V expozici Vida! ale zjistí, že objevování světa a poznávání vědy může být velká zábava a hra. Tímto projektem rádi prvňáčkům usnadníme a zpříjemníme vstup do školních let," uvedl Lukáš Richter, ředitel Vida! science centra.
  

Foto Budějcká Drbna, Václav Votruba | Zdroj ČTK

Štítky školní rok, Jihomoravský kraj, Lukáš Richter, Hvězdárna a planetárium Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná školní rok. Na jižní Moravě nastupuje poprvé do školy silný populační ročník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.