Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Parta nadšenců se rozhodla bojovat proti plýtvání jídlem. Paběrkování po brněnsku nakrmí desítky lidí

Jen malý vzhledový kaz a celý kousek zeleniny i ovoce je podle prodejců „k ničemu“. Zákazníci si ho prý totiž nekoupí. A tak tlejí každý rok na polích tuny zeleniny a ovoce. Prodejci je nechtějí. Zemědělci zase neví, co s nimi. Skupinka nadšenců z Brna se tuhle nesmyslnost rozhodla změnit. Plody iniciativy Paběrkování po brněnsku nakrmí díky spolupráci s potravinovými bankami několikrát do měsíce desítky lidí, prozradila nám zakladatelka Anna Střelcová.

Jak celkový nápad Paběrkování vznikl? Co vás k tomu přimělo?

Jedna třetina potravin skončí v koši. Ať už je to koš odpadkový u nás doma, kontejner za supermarketem, nebo metaforický koš v podobě zaorání plodin na poli. A s tou poslední podobou vyhazování jídla jsme se rozhodli něco dělat a loni na jaře založili iniciativu Paběrkování po brněnsku.

Domlouváme spolupráci se zemědělci, kterým se nelíbí zaorávat část úrody jenom proto, že plodiny nesplňují estetické standardy a supermakety je nechtějí odkupovat. Tyto plodiny přijedeme posbírat a předáme je místní Potravinové bance, která je přerozdělí mezi potřebné. Loni jsme třeba nasbírali průměrně tunu za výjezd, letos je to méně, zhruba čtvrt tuna. Což je skvělé, z jednoho výjezdu se nají desítky až stovky lidí. Zároveň tím dokazujeme, jak jsou estetické standardy nesmyslně postavené. Často stačí, aby byla plodina jen o kousek větší, menší, nějak zakřivená nebo jenom se špatným odstínem a supermarket ji od zemědělce neodkoupí, přitom na chuť tyto „vady“ vliv nemají.

Na čí pole vyrážíte? Jsou to pouze malí zemědělci nebo i velkozemědělci a zemědělská družstva?

Zatím jsme spolupracovali pouze s většími zemědělci, avšak letos se zaměřujeme i na zahrádkáře, kteří mají nadbytek úrody a rádi by touto formou plodiny darovali. Sbíráme zeleninu i ovoce a díky rychému rozvozu můžeme sbírat i rychle se kazící plodiny, jako jsou například saláty, či meruňky. Vítáme tedy všechny, kdo nám ohledně darování svých nadbytků napíší. Ovoce, či zeleninu posbíráme, předáme Potravinové bance a ještě ten den se dárce dozví, do které organizace plodiny putovaly.

Jak na Vaše žádosti zemědělci reagují?

Nemáme ani tak problém s nezájmem zemědělců, jako spíše s jejich nedostatkem v námi vymezeném území, což je okruh do 40 km od Brna. Přestože by většina lidí očekávala, že v okolí moravského města, jako je Brno, bude dostatek sadů a polí, opak je pravdou. Nejvíce se zde pěstuje klasicky řepka, kukuřice, slunečnice a podobné plodiny. Přestože bychom rádi zachraňovali zeleninu i z širšího území, všechen ten projetý benzín by přinesl více škody, než užitku. Proto letos spoléháme i na drobné zahrádkáře a jejich nevyužité přebytky, kterých je stále velké množství.

Kolik Vás nyní je? 

Momentálně máme přibližně 15 aktivních členů týmu, řadu dobrovolníků a velkou podporu okolí. Což je nejdůležitější, protože chceme na celou problematiku plýtvání upozornit a jsme rádi, že se nám to daří.

Jak paběrkování probíhá?

Samotný výjezd vždy domlouváme dopředu se zemědělcem, aby mu termín maximálně vyhovoval. S dobrovolníky dojedeme na předem určené místo na poli, či v sadě, a plodiny posbíráme. Poté přijede dodávka Potravinové banky, do které vše nasbírané naložíme. Zbytek přerozdělování je na bance samotné, ale vždy víme, kam plodiny putovaly.

Kdo všechno se k Vám může přidat?

Dobrovolníci v naší iniciativě jsou velice různorodá skupina, jsou mezi námi lidé z kanceláře, učitelé, studenti i řemeslníci. Přidat se tedy může úpně každý. Pokud nejsme zrovna na polích či v sadech, můžete nás potkat na informačních stáncích a v zimním období pořádáme besedy a promítání tématických filmů. Tento rok nás podpořila Nadace Veronica částkou 20 000 Kč, díky čemuž můžeme uspořádat i workshopy na školách a malý podzimní festival. Z výčtu všech našich aktivit vidíte, že se jako dobrovolník neztratíte, ať vás baví cokoliv.

Co se stane s nasbíraným jídlem?

Největší část plodin převezme Potravinová banka pro brno a Jihomoravský kraj, která plodiny přerozdělí mezi azylové domy, Klokánky, domovy důchodců a podobné organizace. Také spolupracujeme s brněskou iniciativou Food not bombs, která vaří každou sobotu na Moravském náměstí jídlo pro všechny hladové, nejčastěji pro lidi bez domova.

Jak často vyrážíte a co vše sbíráte?

Vyrážíme v sezóně přibližně jednou za dva týdny, avšak rádi bychom častěji. Takže pokud máte přebytky ovoce, či zeleniny, či o někom takovém víte, neváhejte nám napsat zprávu na naši facebookovou stránku Paběrkování po brněnsku, kde můžete také sledovat všechny naše aktivity. Rádi zprostředkujeme darování přebytků potřebným. Každá zachráněná kedlubna, či meruňka se počítá.

Foto Paběrkování po brněnsku

Štítky užitkové rostliny, zelenina, jídlo, banka, ovoce, Brno, Nadace Veronica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parta nadšenců se rozhodla bojovat proti plýtvání jídlem. Paběrkování po brněnsku nakrmí desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.