Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na růžovém tanku se jako připomínka invaze objevily bílé pruhy

Na růžovém tanku instalovaném na Komenského náměstí v Brně přibyly v noci na dnešek bílé papírové pruhy odkazující ke značení invazních vojsk v srpnu 1968. K nezvyklé připomínce okupace Československa se přihlásila jihomoravská TOP 09. Na tanku, který je součástí expozice Moravské galerie, však pruhy dlouho nevydržely. Dopoledne už na místě nebyly.

„Rozhodli jsme se tímto trochu kontroverzním krokem symbolicky připomenout jedno ze smutných výročí naší moderní historie. Období nesvobody je třeba mít v paměti, i když už téměř 30 let žijeme v demokracii," uvedl za TOP 09 líšeňský zastupitel Vlastimil Válek.

Představitelé města i kraje si dnes dopoledne připomněli brněnské oběti 21. srpna 1968 a 1969 také při oficiálních pietních aktech. Postupně kladli květiny či věnce u pamětních desek Danuše Muzikářové, Stanislava Valehracha, Josefa Žemličky a Viliama Debnára.

Růžový tank je dílem Davida Černého, Moravská galerie z něj učinila nejviditelnější součást výstavy Kmeny 90. Původně to byl tank Rudé armády, který v Praze dlouho připomínal její triumf nad nacismem v druhé světové válce. Černý mu na začátku 90. let dal růžový nátěr. Od vystavení v Brně poutá tank značnou pozornost, objevilo se více pokusů na něj umístit různé nápisy či transparenty. Je střežený kamerovým systémem.

Okupační vojska měla bílé pruhy na kapotách obrněnců a dalších vozidlech kvůli rychlé identifikaci invazních jednotek. Československá armáda totiž měla ve výzbroji podobnou techniku jako další členské státy Varšavské smlouvy.

Tajemstvím patrně zůstane, kdo dnes z růžového tanku papírové pruhy sundal. Strážníci to podle mluvčího Pavla Šoby nebyli, jejich kamerový systém událost nezachytil. O ničem ráno nevěděla ani Moravská galerie, která podle mluvčí Michaely Paučo jen dodatečně poprosila městskou policii, aby v den okupace věnovala tanku větší pozornost.

Podle krajské manažerky TOP 09 Andrey Smolkové strana úmyslně udělala pruhy jen z papíru, nechtěla tank poškodit barvou. Odstranit papír tak nemuselo být pro náhodného kolemjdoucího nijak náročné.
 

Foto TOP 09 Jihomoravský kraj | Zdroj ČTK

Štítky TOP 09, Místodržitelský palác, Brno, Československo, David Černý, Vlastimil Válek, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Danuše Muzikářová, Josef Žemlička, Viliam Debnár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na růžovém tanku se jako připomínka invaze objevily bílé pruhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.