Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Brněnští lvi Lolek a Kivu se poprvé potkali ve výběhu. Setkání proběhlo harmonicky

Lvi, kteří se do brněnské zoo vrátili po 14 letech, se dnes poprvé setkali ve společném výběhu, reagují na sebe dobře. Setkání samice Kivu s o tři roky mladším samcem Lolkem předcházely dva týdny vzájemného poznávání přes kontaktní mříž. Návštěvníci zoo zatím lvy neuvidí, expozice za 17 milionů korun se pro veřejnost slavnostně otevře 26. srpna.

„Všechny šelmy jsou do určité míry teritoriální a disponují zbraněmi, které by pro ně mohly být nebezpečné. Kdyby se zvířata lekla nebo ze sebe byla nervózní, mohla by si ublížit nebo se i zabít. Proto je nutné ke spojování lvů přistupovat postupně a pomalu," uvedla kurátorka chovu savců brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Pro lvy byly dosud zařízené tři boxy. Zatímco levý box patřil samci a pravý samici, v prostřední ubikaci se vzájemně střídali. Na noc byl tak jeden z nich zavřený ve svém boxu a druhý měl možnost být ve svém nebo jít do prostředního, blíž svému budoucímu druhovi.

„Od začátku na sebe reagovali velmi příznivě. Setkání iniciovala převážně starší Kivu, která vyhledávala kontakt, chodila za samcem a spojování usnadňovala. On z ní byl ze začátku trochu vyjevený, takže ona ho vedla. Nicméně po chvíli spolu začali spávat každý na jedné straně kontaktní mříže, takže jsme byli klidní, že jejich vzájemné soužití bude harmonické," řekla Gremlicová.

Samice lva konžského do brněnské zoo přicestovala 11. července ze zoo v Ústí nad Labem. Ta ji získala v roce 2014 z Lisabonu. Samec z Gdaňsku dorazil do Brna 18. července.

„Lvice jsou v přírodě rezidentní, zůstávají ve smečce, kdežto vůdčí lvi se mění. I v přírodě jsou to tedy samci, kteří přicházejí. Dalším důvodem je, že potenciálně dominantní zvíře chodí až jako druhé. Předpokládá se totiž, že když jde do nového, bude se chovat mírněji, než kdyby jeho prostředí narušil nějaký vetřelec. Bylo tak důležité, aby se Kivu stihla ve výběhu zabydlet a vše si prohlédla," vysvětlila Gremlicová.

Lvi se do Brna vrátili po 14 letech. Dlouhou dobu nebyla pro lvy vhodná expozice. „To, co jsme měli k dispozici, chovu lvů kapacitně neodpovídalo. Postavil se tygřinec, levhartinec, ale pro lvy nebylo místo. Dnes už ho máme a to znamená velký návrat těchto kočkovitých šelem. Králové zvířat jsou bezpochyby jedním z druhů, který je návštěvníky považován za klíčový. Když zoo nemá lvy, bere se to jako něco zvláštního. Jedná se tak o návrat tradičního symbolu zoologické zahrady do Brna," uvedla Gremlicová.  

Foto Petr Tichý | Zdroj ČTK

Štítky Kivu, Zoologická zahrada Brno, Brno, Lisabon, Gdaňsk, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnští lvi Lolek a Kivu se poprvé potkali ve výběhu. Setkání proběhlo harmonicky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.