Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Starém Brně vyroste centrum s tělocvičnou a mateřskou školkou. Projekt nově představuje výstava

Městská část Brno-střed plánuje v lokalitě Starého Brna u Pivovarské ulice vybudovat za 50 milionů korun sportovně-kulturní centrum pro mládež.  Kromě venkovního prostoru pro různé sporty mají být na okraji centra tři budovy s tělocvičnou, společenským sálem a mateřskou školou pro 50 dětí. Práce by mohly začít v roce 2019 a potrvají zhruba rok a půl. Vítězný projekt ateliéru VIZAGE i další čtyři návrhy zaslané do soutěže Dětské sportovně-kulturní centrum Staré Brno představuje od 8. do 25. srpna výstava v Urban Centru na Mečové ulici .

Soutěž vyhlásila letos na jaře radnice Brna-středu se záměrem získat projekt pro budoucí podobu volnočasového centra u Pivovarské ulice. Dlouhodobě nevyužitý prostor poblíž Mendlova náměstí má v rámci městské části výjimečnou polohu.

Vítězný návrh vychází z předpokladu, že hlavní kvalitou lokality je její přírodní charakter. Volnočasové centrum je navrženo jako přirozené doplnění stávajícího stavu, v němž lidé naleznou tělocvičnu, společenský sál, kavárnu a knihovnu. Vznikne tam i mateřská škola pro 50 dětí.

„Pečlivou analýzou jsme stanovili důležité průhledy, které zůstanou zachovány. Tedy přímé výhledy na Špilberk, přímý pohled na věž kostela na Starém Brně a nepřímo pak výhled na Petrov a panorama města z rozhledny na konci ochozu,“ komentuje návrh za vítězný kolektiv autorů Tomáš Doležal.

Centrum bude v místě, kde dřív stávala Fischerova cihelna. Radnice vyhlásila na jeho podobu architektonickou soutěž, přihlásilo se pět účastníků a vyhrál ateliér Visage s architekty Ivanem Palackým, Romanem Čerbákem, Tomášem Doležalem, Petrem Čáslavou a Martinem Klenovským.

Základní myšlenkou vítězného návrhu je rozdělení jednotlivých provozů do tří objektů, které jsou propojené společným foyer," uvedl radní městské části Petr Bořecký (ANO). Ve foyer bude i prostor pro knihovnu, šatny a zázemí, ale taky pro kavárnu, která bude mít venkovní atrium mezi společenským sálem a školkou, odkud bude vidět i na Špilberk.

„Součástí areálu bude věž, ze které bude možné dohlédnout až na Petrov nebo na zvonici augustiniánského kláštera," doplnil architekt Palacký.

Podle něj bude střecha objektů přístupná veřejnosti a bude tvořit ovál se stezkou a odpočinkovým místem, z něhož bude možné sledovat sportovce. Společenský sál pro pořádání koncertů nebo přednášek i tělocvična budou podle místostarostky Brna-střed Michaely Dumbrovské (KDU-ČSL) přístupné veřejnosti stejně jako prostor před budovami. Školka bude mít ale samostatný provoz.

Podle Bořeckého radnice vyčlenila na projekt 10 milionů korun a 20 milionů má přislíbeno z magistrátu. Další dotace se bude snažit získat.

Foto MMB | Zdroj ČTK, MMB

Štítky Staré Brno, projekt, mateřská škola, výstava, městská část, Brno-střed, ateliér, Tomáš Doležal, Špilberk, Brněnský Petrov, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Starém Brně vyroste centrum s tělocvičnou a mateřskou školkou. Projekt nově představuje výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.