Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hon na divoká prasata: Počet ulovených divočáků na jižní Moravě by mohl vzrůst až o 30 procent

Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava očekává, že počet zastřelených divokých prasat by mohl ve druhé polovině roku růst zhruba o 30 procent než je běžné v daném období. Stát nařídil plošný lov, aby se zamezilo šíření afrického moru prasat. Loni ve druhém pololetí veterináři vyšetřili na jižní Moravě téměř 10.000 prasat. Laboratoře v Jihlavě i v Olomouci jsou na zvýšený počet vzorků připravené.

Na jižní Moravě se smí prasata plošně střílet i jinak zakázanými typy lovů východně od dálnice D1 směrem na Vyškov a východně od dálnice D2 ke slovenským hranicím.

Například o minulém víkendu, kdy se poprvé mohlo plošně lovit, jihomoravští veterináři evidovali 125 kusů, což je podle Salavy hodně. Jak se bude situace vyvíjet, si netroufá odhadovat. Nedá se ani říct, že by zastřelených divočáků přibývalo, jak se bude sklízet obilí, v němž divočáci hledají potravu a dokážou se v něm ukrýt. „Jdou tam, kde je jim dobře, což znamená také do kukuřice. A ta se sklízí i v listopadu," řekl Salava.

Zemědělci nyní musí také dopředu hlásit, kde budou sklízet, a musí postupovat od okraje porostu do jeho středu. Myslivci dostanou za každý ulovený kus v území s intenzivním odlovem 1000 korun. Na jižní Moravě veterináři zatím ze šesti vyšetřovaných vzorků nalezených uhynulých divočáků mohli s jistotou říct, že výsledky u tří jsou negativní, na výsledky dalších se čeká.

Zatím se africký mor objevil pouze u prasat na Zlínsku. Do dnešního dne je potvrzených 51 případů. Veterináři již podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro zavlečení moru na území republiky. Česko je nyní rozdělené na tři území. Na Zlínsku se prasata lovit nesmí, zmíněná část jižní Moravy patří do oblasti plošného intenzivního lovu, pro zbytek území platí běžný stav.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky divoké prase, Jihomoravský kraj, veterinární lékař, Brno, Olomouc, Jihlava, Česko, Vyškov, Dálnice D1, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hon na divoká prasata: Počet ulovených divočáků na jižní Moravě by mohl vzrůst až o 30 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.