Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hejtman vyhlásil zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Na polích nebo v lese se již nesmí ani kouřit

Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO) v pondělí do odvolání vyhlásil na celém území kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Mimo jiné platí zákaz rozdělávat oheň v lesních porostech a bezprostředním okolí. Za porušení hrozí sankce podle přestupkového zákona.

Hejtman podepsal rozhodnutí z důvodu současné meteorologické situace s nedostatkem dešťových srážek a na návrh krajského ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Jiřího Pelikána.

„V lesních porostech a jejich bezprostředním okolí, na suché trávě či na plochách zemědělských kultur tak platí zákaz rozdělávat nebo udržovat oheň, zákaz kouření, odhazování hořících nebo doutnajících předmětů a zákaz používání zábavní pyrotechniky a jiných obdobných výrobků," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

V Jihomoravském kraji je dlouhodobě sucho, hasiči jen v červnu evidovali devět desítek výjezdů k požárům porostů, loni za červen jich měli tři desítky. Výrazně pod dlouhodobým průměrem jsou hladiny toků. Povodí Moravy hladiny řek zvedá díky nádržím, ze kterých upouští více vody, než kolik do nich přitéká.

Foto HZS JMK, ilustrační | Zdroj ČTK

Štítky požár, Jihomoravský kraj, Bohumil Šimek, Jiří Pelikán, Hasičský záchranný sbor, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman vyhlásil zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Na polích nebo v lese se již nesmí ani kouřit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.