Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na Zelňáku dnes otevřela první krytá tržnice v republice. Co všechno nám nabídne?

 
pondělí, 17. července 2017, 18:37

Od dnešního dne mohou Brňané nakupovat v městské tržnici na Zelném trhu. Rekonstrukcí pozdně funkcionalistické budovy tak vznikl prostor, kde bude k dostání zboží, které nelze prodávat přímo na trhu. Tržnice nabídne více než třicítku prodejců a otevřena bude ve všední dny a v sobotu.

Brněnská tržnice je jedinou krytou tržnicí v republice. Na ploše tří pater nabídne kromě masa, uzenin, sýrů a pečiva také bistro s posezením s výhledem, dětský koutek či coworkingové centrum. Přístupná bude také terasa, ze které je výhled na Zelný trh či věž Staré radnice. V přízemí znovu vznikla také legendární kavárna Podobrazy, která byla do roku 2013 spjata s Místodržitelským palácem. 

„Jde o unikátní koncept založený na trhovém prodeji masa, uzenin, sýrů, pečiva, vajec, koření, bylinek a dalšího zboží, které z hygienických důvodů není dost dobře možné prodávat na tržišti pod otevřeným nebem. Tržnice Brno tak doplní nabídku ovoce a zeleniny na Zelném trhu a vytvoří z tohoto náměstí jednu velkou nákupní zónu potravin, kde si Brňané mohou v centru nakoupit všechny potřebné čerstvé potraviny,“ představil koncepci fungování Pavel Bartošek, provozovatel Tržnice Brno. Ten čerpal inspiraci z podobných provozů v zahraničí, jmenovitě ve francouzském Lyonu, portugalském Portu, nizozemském Rotterdamu, dále v Budapešti, Vídni, Berlíně a Bratislavě.

Nabídku třicítky stálých prodejců doplní patnáct denních prodejců s nejrůznějšími produkty. 

Tržnice prozatím funguje ve zkušebním provozu. „Musíme otestovat veškeré zapojené technologie a celý provoz budovy sladit. Máme na to čas do konce prázdnin. Stanovili jsme si už termín opravdu velkého a slavnostního otevření tržnice, a to 13. září,“ prozradil Bartošek.

Tržnice bude přes týden otevřena od sedmi do devatenácti hodin s tím, že někteří nájemci mohou otevírat až o půl jedenácté. Týká se to například kaváren či bistra. O víkendu pak bude tržnice fungovat do jedné hodiny odpoledne.


Noví prodejci Tržnice Brno

Matějovo pekařství

Matějovo pekařstí je nová značka, která si vzala do erbu poctivý pecen chleba a jméno císařova pekaře Matěje Kotrby.  Pečivo a další sortiment pro Matějovo pekařství vzniká v malé řemeslné pekárně v Roštění nedaleko Kroměříže a v Pekárnách Blansko. Ruční výroba podle tradičních a letitých receptur. Rohlíčky obzvláště vypečené, do těsta žádný margarín, ale sádlo a místo vody syrovátku. Kváskový chléb, máslové croissanty a zákusky jako od babičky. VTaké ovoce si pěstují sami v krajině v okolí Buchlovských vrchů.

Jazzová kavárna Podobrazy

Kultovní kavarénsko-klubový prostor, který v letech 2000 - 2013 fungoval v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. Podobrazy stojí na kvalitní nabídce nápojů a malých jídel, které budou vyrábět přednostně od ostatních nájemců v tržnici. Hosté budou mít k dispozici hned dvě zahrádly (na Zelném trhu a na Radničním náměstí. „Věříme v obnovení legendární atmosféry starých Podobrazů. Plánujeme opět kulturní program - jazzové koncerty a také hudební produkce na náměstí za Starou Radnicí," uvedl provozovatel Raed Kahwaji.

Sýry a delikatesy Kroupa

Sýrárna Kroupa se nachází na úpatí Pálavských vrchů v Dolních Dunajovicích. Ručně vyrábí přírodní čerstvé, nakládané a zrající sýry z kravského mléka. Mléka zpracovávají ihned po nadojení a bez použití konzervačních látek. Sýry jsou vhodné i pro malé děti, jelikož neobsahují chlorid vápenatý. 

Mimo zrajících i čerstvých kravských, kozích a ovčích sýrů nabízí také klobásky, pálavské víno, domácí slané, škvarkové a sýrové tyčinky a jiné domácí delikatesy.

Řeznictví a uzenářství, Farma Hranáč

Rodinná firma, jež se zabývá zpracováním zvěřiny. Zvěřina je totiž nejkvalitnější maso na trhu - zvěř si v přírodě sama vybírá, co sní. Vyrábí zvěřinové paštiky, klobásy, guláše a další speciality. Vše bez náhražek. Mimo to nabízí holandské sýry a domácí zavařené produkty.

La Donuteria

Poctivé, ručně dělané donuty. Jejich základem je nadýchané, vláčné a lahodné těsto.

Pastificio

Výrobci domácích těstovin. Bistro Pastificio dá nakouknout výrobě domácích těstovin. V nabídce vše: od samotného těsta, po syrové ravioli, cappeletti, tortellini a další, či s uvařené s jednou z výběrových omáček.

MyRAW Bistro

Stoupenci RAW stravy, při které se veškeré suroviny připravují tepelnou úpravou do 42°, aby si  zachovaly živnou hodnotu všech enzymů a vitamínů. Pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří. Jejich specialitou jsou pak RAW veganské dezerty.

Craftbeer

Zahraniční i domácí speciály, piva z tuzemských minipivovarů. Nabízí také špičku toho, co současná pivní scécna nabízí. Sortiment doplní degustacemi, tematickými večery a přednáškami o pivu.

Další nájemci: Zdravý život, Specializovaná prodejna koření, bylin a kořenících směsí, Poctivá Moravská, Medovinka Brno, Farma Zelenka, Cukrárna Mlsná, Bylinky Trboušany, Nakládaná uzenina, Sušené ovoce a oříšky, Vanda - sirupy a marmelády, Vepřové klobásy od paní Hanuškové, Vinařství Michna

Foto titulní foto: MČ Brno-střed | Zdroj MMB
 


 

Kam dál?

Špilas projde očekávanou rekonstrukcí. Směrem od Husovy ulice už se...

pondělí, 17. července 2017, 12:53

Začíná dlouho očekávaná rekonstrukce vodojemů a severního přístavku na hradě Špilberku. Jejím výsledkem bude nová...

V Boskovicích otevřeli nový areál terénní cyklistiky. Nabídne cesty...

pondělí, 17. července 2017, 11:41

Návštěvníci Boskovic na Blanensku mohou od neděle využívat nový cyklistický areál s různými trasami, který vznikl v...

V lomu se topil muž, záchranáři jej resuscitovali

neděle, 16. července 2017, 21:30

Tonoucího muže museli dnes odpoledne zachraňovat v lomu v Blansku jihomoravští záchranáři. Muž středního věku byl...

​Vítěz Meruňkobraní spořádal neuvěřitelných dvanáct kilo jídla

neděle, 16. července 2017, 15:44

Celkem 101 meruňkových knedlíků spořádal dnes v Miroslavi na Znojemsku Kamil Hamerský z Víru na Vysočině. Vítěz...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Ženy dnes získají v desítkách podniků po...

  • Obyčejné ženy jsou nejkrásnější. Nahá dívka...

  • VIDEO: Jak vypadal Špilberk v dobách své...

  • Už zítra začne v Brně dopravní komplikace...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Nechcete se dívat v cirkusech na medvědy a slony? To zjišťuje anketa Ministerstva životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo na svých stránkách anketu na téma divoká zvířata v cirkusech. Naprostá většina hlasujících chce, aby se tato zvířata v cirkusech neobjevovala.

Obyčejné ženy jsou nejkrásnější. Nahá dívka u motorky je jen prodávání masa, říká mladý fotograf

Nahé ženy jsou u nás foceny buď narvané v latexu u nějaké mašiny, nebo dokonale vyretušované, a to je škoda, říká mladý fotograf David Weinhauer. Už několik let se živí jako fotograf ženských aktů. Na první pohled dokonale uhlazené fotky nahých žen byste ale v jeho portfoliu hledali marně.

Jak jsou na tom zimní pneumatiky? Propadly ty nejlevnější

Chladné dny mohou přijít velmi rychle, a s nimi i povinnost zimního obutí aut. Zákon stanoví, že pokud mají zimní pneumatiky vzorek nižší než 4 mm, je třeba pořídit nové. Podle doporučení výrobců byste měli měnit pneumatiky po čtyřech až šesti letech užívání. Spolehlivým rádcem při výběru kvalitních gum je časopis dTest, který ve spolupráci s německým autoklubem ADAC přinesl výsledky nového testu zimních pneumatik o průměru ráfku 14 a 16 palců. Závěr je jednoznačný – šetřit se nevyplácí.