Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na Zelňáku dnes otevřela první krytá tržnice v republice. Co všechno nám nabídne?

 
pondělí, 17. července 2017, 18:37

Od dnešního dne mohou Brňané nakupovat v městské tržnici na Zelném trhu. Rekonstrukcí pozdně funkcionalistické budovy tak vznikl prostor, kde bude k dostání zboží, které nelze prodávat přímo na trhu. Tržnice nabídne více než třicítku prodejců a otevřena bude ve všední dny a v sobotu.

Brněnská tržnice je jedinou krytou tržnicí v republice. Na ploše tří pater nabídne kromě masa, uzenin, sýrů a pečiva také bistro s posezením s výhledem, dětský koutek či coworkingové centrum. Přístupná bude také terasa, ze které je výhled na Zelný trh či věž Staré radnice. V přízemí znovu vznikla také legendární kavárna Podobrazy, která byla do roku 2013 spjata s Místodržitelským palácem. 

„Jde o unikátní koncept založený na trhovém prodeji masa, uzenin, sýrů, pečiva, vajec, koření, bylinek a dalšího zboží, které z hygienických důvodů není dost dobře možné prodávat na tržišti pod otevřeným nebem. Tržnice Brno tak doplní nabídku ovoce a zeleniny na Zelném trhu a vytvoří z tohoto náměstí jednu velkou nákupní zónu potravin, kde si Brňané mohou v centru nakoupit všechny potřebné čerstvé potraviny,“ představil koncepci fungování Pavel Bartošek, provozovatel Tržnice Brno. Ten čerpal inspiraci z podobných provozů v zahraničí, jmenovitě ve francouzském Lyonu, portugalském Portu, nizozemském Rotterdamu, dále v Budapešti, Vídni, Berlíně a Bratislavě.

Nabídku třicítky stálých prodejců doplní patnáct denních prodejců s nejrůznějšími produkty. 

Tržnice prozatím funguje ve zkušebním provozu. „Musíme otestovat veškeré zapojené technologie a celý provoz budovy sladit. Máme na to čas do konce prázdnin. Stanovili jsme si už termín opravdu velkého a slavnostního otevření tržnice, a to 13. září,“ prozradil Bartošek.

Tržnice bude přes týden otevřena od sedmi do devatenácti hodin s tím, že někteří nájemci mohou otevírat až o půl jedenácté. Týká se to například kaváren či bistra. O víkendu pak bude tržnice fungovat do jedné hodiny odpoledne.


Noví prodejci Tržnice Brno

Matějovo pekařství

Matějovo pekařstí je nová značka, která si vzala do erbu poctivý pecen chleba a jméno císařova pekaře Matěje Kotrby.  Pečivo a další sortiment pro Matějovo pekařství vzniká v malé řemeslné pekárně v Roštění nedaleko Kroměříže a v Pekárnách Blansko. Ruční výroba podle tradičních a letitých receptur. Rohlíčky obzvláště vypečené, do těsta žádný margarín, ale sádlo a místo vody syrovátku. Kváskový chléb, máslové croissanty a zákusky jako od babičky. VTaké ovoce si pěstují sami v krajině v okolí Buchlovských vrchů.

Jazzová kavárna Podobrazy

Kultovní kavarénsko-klubový prostor, který v letech 2000 - 2013 fungoval v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. Podobrazy stojí na kvalitní nabídce nápojů a malých jídel, které budou vyrábět přednostně od ostatních nájemců v tržnici. Hosté budou mít k dispozici hned dvě zahrádly (na Zelném trhu a na Radničním náměstí. „Věříme v obnovení legendární atmosféry starých Podobrazů. Plánujeme opět kulturní program - jazzové koncerty a také hudební produkce na náměstí za Starou Radnicí," uvedl provozovatel Raed Kahwaji.

Sýry a delikatesy Kroupa

Sýrárna Kroupa se nachází na úpatí Pálavských vrchů v Dolních Dunajovicích. Ručně vyrábí přírodní čerstvé, nakládané a zrající sýry z kravského mléka. Mléka zpracovávají ihned po nadojení a bez použití konzervačních látek. Sýry jsou vhodné i pro malé děti, jelikož neobsahují chlorid vápenatý. 

Mimo zrajících i čerstvých kravských, kozích a ovčích sýrů nabízí také klobásky, pálavské víno, domácí slané, škvarkové a sýrové tyčinky a jiné domácí delikatesy.

Řeznictví a uzenářství, Farma Hranáč

Rodinná firma, jež se zabývá zpracováním zvěřiny. Zvěřina je totiž nejkvalitnější maso na trhu - zvěř si v přírodě sama vybírá, co sní. Vyrábí zvěřinové paštiky, klobásy, guláše a další speciality. Vše bez náhražek. Mimo to nabízí holandské sýry a domácí zavařené produkty.

La Donuteria

Poctivé, ručně dělané donuty. Jejich základem je nadýchané, vláčné a lahodné těsto.

Pastificio

Výrobci domácích těstovin. Bistro Pastificio dá nakouknout výrobě domácích těstovin. V nabídce vše: od samotného těsta, po syrové ravioli, cappeletti, tortellini a další, či s uvařené s jednou z výběrových omáček.

MyRAW Bistro

Stoupenci RAW stravy, při které se veškeré suroviny připravují tepelnou úpravou do 42°, aby si  zachovaly živnou hodnotu všech enzymů a vitamínů. Pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří. Jejich specialitou jsou pak RAW veganské dezerty.

Craftbeer

Zahraniční i domácí speciály, piva z tuzemských minipivovarů. Nabízí také špičku toho, co současná pivní scécna nabízí. Sortiment doplní degustacemi, tematickými večery a přednáškami o pivu.

Další nájemci: Zdravý život, Specializovaná prodejna koření, bylin a kořenících směsí, Poctivá Moravská, Medovinka Brno, Farma Zelenka, Cukrárna Mlsná, Bylinky Trboušany, Nakládaná uzenina, Sušené ovoce a oříšky, Vanda - sirupy a marmelády, Vepřové klobásy od paní Hanuškové, Vinařství Michna

Foto titulní foto: MČ Brno-střed | Zdroj MMB

Kam dál?

Špilas projde očekávanou rekonstrukcí. Směrem od Husovy ulice už se...

pondělí, 17. července 2017, 12:53

Začíná dlouho očekávaná rekonstrukce vodojemů a severního přístavku na hradě Špilberku. Jejím výsledkem bude nová...

V Boskovicích otevřeli nový areál terénní cyklistiky. Nabídne cesty...

pondělí, 17. července 2017, 11:41

Návštěvníci Boskovic na Blanensku mohou od neděle využívat nový cyklistický areál s různými trasami, který vznikl v...

V lomu se topil muž, záchranáři jej resuscitovali

neděle, 16. července 2017, 21:30

Tonoucího muže museli dnes odpoledne zachraňovat v lomu v Blansku jihomoravští záchranáři. Muž středního věku byl...

​Vítěz Meruňkobraní spořádal neuvěřitelných dvanáct kilo jídla

neděle, 16. července 2017, 15:44

Celkem 101 meruňkových knedlíků spořádal dnes v Miroslavi na Znojemsku Kamil Hamerský z Víru na Vysočině. Vítěz...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné....

  • Spíte s oknem otevřeným na ventilačku? Na...

  • Schváleno: rezidentní parkování začne v Brně...

  • VIDEO: Cítili jste dnes v centru města kouř...

 
 

O čem píše Drbna.cz

Praha 1 omezí kola v centru do začátku letní turistické sezony

Radnice Prahy 1 do začátku hlavní prázdninové turistické sezony omezí jízdu na kole v centru metropole. Impulzem je fakt, že soud zamítl návrh na předběžné opatření, které by platnost omezení pozastavilo. Soud bude ještě rozhodovat o návrhu úplného zrušení omezení, na to však podle radnice není nutné čekat. Zákaz pohybu na kolech se má mezi 10:00 a 17:00 týkat pěších zón zejména kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí.

TOP 09 chce vyšší tresty za týrání zvířat, míří i na množírny

Zpřísnění postihů za týrání zvířat, definici množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat obsahuje novela trestního zákoníku, kterou ve Sněmovně připravila TOP 09. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na tiskové konferenci uvedl, že pro návrh novely začnou poslanci hledat podporu příští týden, dopředu už získali kolegy z klubu Pirátů a hnutí STAN. Přísnější postihy, včetně až osmi let odnětí svobody pro nejzávažnější činy, autoři novely navrhují i pro provozovatele množíren.

(NE)OBYČEJNÍ: Postavit školu bylo největší školou pro mě, říká Veronika Pospíšilová

Je jí 29 let. Narodila se v Českých Budějovicích, studuje na Karlově univerzitě, kde si dodělává doktorát a v rámci toho tam přednáší na vietnamistice a etnologii, učí v Budějcích jógu malé i velké, mluví vietnamsky, a staví školy v Kambodži. Ano, takhle drobná dívka s úsměvem od ucha k uchu se jednoho dne chopila příležitosti a rozhodla se udělat Zemi lepším místem pro žití.