Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

​Vítěz Meruňkobraní spořádal neuvěřitelných dvanáct kilo jídla

Celkem 101 meruňkových knedlíků spořádal dnes v Miroslavi na Znojemsku Kamil Hamerský z Víru na Vysočině. Vítěz tradiční soutěže na 28. ročníku Meruňkobraní tak zvládl sníst 12 kilogramů jídla.

Tradiční oslavu populárního ovoce, kterého bude letos podle odhadů pěstitelů nedostatek, se zúčastnily tisíce lidí, a to i přesto, že se obcí prohnal pořádný déšť. „Už to vypadalo katastrofálně, ale vše nakonec proběhlo, jak mělo," uvedl místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Pojídání knedlíků se za přihlížení premiéra Bohuslava Sobotky zúčastnilo nakonec 11 jedlíků, z toho čtyři ženy. Vítěz je už tradičním účastníkem soutěže a vyhrál ji podle organizátorů v deseti případech. Místní si mohli vyzkoušet také meruňkové menu od známého kuchaře Marcela Ihnačáka.

Meruněk, které patří v pevné i tekuté podobě tradičně na moravské hodovní stoly, bude letos méně než obvykle, jen 400 tun. V loňském roce, kdy ovocnáře také postihly mrazy, jich bylo 500 tun. Příčinou slabé úrody jsou letos jarní mrazy, které přišly ve dvou vlnách. Poprvé to bylo 21. dubna, zasáhly převážně níže položené oblasti, kde už bylo ovoce v květu, případně i těsně po odkvětu. Druhá vlna následovala 10. května a zasáhla i výše položené oblasti. Ovoce odolalo pouze v některých lokalitách.
  

Autoři | Foto Meruňkobraní, Město Židlochovice

Štítky Kraj Vysočina, okres Znojmo, Bohuslav Sobotka, Marcel Ihnačák, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

​Vítěz Meruňkobraní spořádal neuvěřitelných dvanáct kilo jídla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.