Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologové odkryli v Tišnově pravěké sídliště

Archeologové odkryli v Tišnově na Brněnsku pravěké sídliště. Tehdejší obyvatelé se podle nálezů zabývali například výrobou textilu, nástrojů z kostí a parohů a překvapivě také ozdob z jantaru, fosilní pryskyřice jehličnanů. Vyplývá to ze zprávy, kterou na svém webu zveřejnil Ústav archeologické památkové péče Brno.

Záchranný archeologický výzkum v Tišnově se uskutečnil před plánovanou výstavbou bytového domu na jihovýchodním konci ulice Dlouhá. Při této příležitosti se podařilo odkrýt pokračování pravěkého sídliště, které bylo náhodně objeveno již loni při budování jihovýchodního konce komunikace této ulice.

„Nejstarší doklady osídlení v prostoru budoucího bytového domu patřily nositelům kultury s moravskou malovanou keramikou z přelomu mladší a pozdní doby kamenné. Mezi běžnými sídlištními jámami se vyskytlo také několik hlubokých žlabovitých objektů, jejichž smysl zatím zůstává nejasný," uvedl archeolog Michal Přichystal.

Vrchol doby osídlení místa podle něj spadá do starší doby železné, tedy období, které trvalo zhruba mezi lety 750 - 450 před naším letopočtem. Archeologové našli základy dvou nadzemních staveb kůlové konstrukce a dva nejspíše suterény patrových budov.

Z mladší doby kamenné odborníci nalezli trosky hrnčířské pece s vypalovací komorou oddělenou od dvou topných kanálů oválným roštem a s navazující předpecní jámou.
 

Zdroj ČTK

Štítky sídliště, Tišnov, Brno, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové odkryli v Tišnově pravěké sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.