Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koupaliště u přehrady mají dobrou vodu ke koupání

Všech pět koupališť u Brněnské přehrady má vhodnou vodu ke koupání. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která sleduje dvacítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Mírně zhoršenou kvalitu vody má ze sledovaných míst jen rybník Suchý na Blanensku, i zde se však dá koupat.

Hygienici u vytipovaných koupališť zkoumají vodu nejméně jednou za měsíc, u některých i vícekrát a někde dělají měření i jiné subjekty. Brněnskou přehradu například hlídá Povodí Moravy. Sleduje teplotu vody a čistotu.

Rekreanti zjištěné údaje najdou na informačních tabulích na koupalištích. Z nich pak mohou vyčíst, jestli je voda vhodná ke koupání, má zhoršené podmínky, je nevhodná, nebo je dokonce nebezpečná. Kvalitu vody ovlivňuje například počasí. Zatímco na počátku léta bývají podmínky většinou dobré, postupem času se mohou vlivem horka přemnožit sinice a kvalita vody se horší.

Ze sledovaných přírodních koupališť se kvůli sinicím mírně zhoršila kvalita vody jen v rybníku Suchý na Blanensku. „Sinice tam ale ještě nejsou na takových hodnotách, aby bylo nutno omezovat koupání," řekl Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Doplnil, že se u tohoto přírodního koupaliště nyní zvýší četnost kontrol.

Nejteplejší voda, která má 27 stupňů Celsia, je v přírodním koupacím biotopu v Kovalovicích na Brněnsku, hranici 26 stupňů překročily ještě Bohuslavice na Hodonínsku a přírodní koupací biotop Brno - jih. Voda v koupalištích u Brněnské přehrady má nad 24 stupňů. Ze sledovaných přírodních koupališť má nejchladnější vodu jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně, kde se teplota vody dostala na 20 stupňů.

Zdroj ČTK

Štítky koupání, koupaliště, přírodní koupaliště, Brněnská přehrada, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Povodí Moravy (státní podnik), Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště u přehrady mají dobrou vodu ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.