Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči na jihu Moravy měli za pololetí asi o tisíc zásahů více než loni

Počet událostí, které si vyžádaly zásah jihomoravských hasičů, se za první pololetí 2017 meziročně zvýšil zhruba o 1000 na 5146.  Za stejné období loňského roku jich bylo 4115. Nejčastěji šlo o technickou pomoc, více zasahovali také u dopravních nehod. Nejvíc událostí řešili hasiči v Brně.

Technickou pomoc hasičů si vyžádalo 1589 událostí, ve srovnatelném období 2016 to bylo 1118 případů. Jde například o pomoc v nouzi při otevírání uzavřených prostor nebo o odklízení popadaných stromů ze silnic. Například v noci na 23. června a následující dopoledne měli jihomoravští hasiči asi 100 výjezdů kvůli popadaným stromům po noční bouřce. Čtyři desítky výjezdů evidovali hasiči kvůli silnému větru 20. dubna.

Za první pololetí hasiči zasahovali také u 959 dopravních nehod, loni ve stejném období to bylo asi o 150 zásahů méně. Z vozů vyprošťují zraněné, zajišťují auta proti požárům, uklízejí vozovku, v případě potřeby řídí dopravu. Například 29. května zasahovali u nehody dvou kamionů na dálnici D1, kdy kamion narazil zezadu do druhého. Řidiče z prvního z nich hasiči vyprošťovali, zachránit se ho ale nepodařilo.

Hasiči za pololetí likvidovali také více než 1000 požárů, což bylo asi o 250 více než za první pololetí 2016. V červnu se kvůli suchu například zvýšil počet požárů porostů, hasiči jich likvidovali asi 100. Loni v červnu jich byly tři desítky. „Lidé by si měli uvědomit, že vyschlé porosty velmi snadno hoří. Nesmí v lese rozdělávat oheň, a to ani v blízkosti 50 metrů od hranice lesa. Při pálení biologického odpadu je třeba respektovat povětrnostní podmínky a případně pálení odložit," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Při pálení je podle něj třeba mít dostatek hasiva a nenechat ohniště dohořet bez dozoru. Kuřák by si také měl uvědomit, kam odhazuje nedopalek cigarety.

Největším požárem porostu v Jihomoravském kraji byl v červnu požár lesa ve Vracově na Hodonínsku v noci na pátek 23. června. Na 50 hasičů požár o rozloze zhruba 200 krát 300 metrů dostali pod kontrolu asi za tři hodiny, drobná ohniska dohašovali dalších několik hodin.

Ze statistik také vyplývá, že nejvíce událostí za první pololetí hasiči řešili v Brně-městě (1642), naopak nejméně na Vyškovsku (407). Nad 1000 zásahů měli také v okrese Brno-venkov. 

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky požár, Morava, Brno, les, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na jihu Moravy měli za pololetí asi o tisíc zásahů více než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.