Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sto dvacet hasičů bojovalo s rozsáhlým požárem pole, sila a pneumatik

U Suchohrdel na Znojemsku shořelo v pondělí podle prvotního odhadu do 50 hektarů hektarů pole, hořela také silážní jáma, pneumatiky na ní a stoh, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Požár jich hasilo 120, hasit pomáhal i vrtulník s bambi vakem. Zásah se obešel bez zranění. Příčinou požáru je jiskra, která odlétla od kombajnu.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Davida Jirouše mělo pole asi 59 hektarů, část se podařilo zachránit. Škodu budou majitelé vyčíslovat v úterý.

Hořet začalo po 17:00. Hasičům komplikoval práci hustý černý dým. Podle Jirouše vyjelo k požáru 28 jednotek, celkem 120 hasičů. Na místě byla i chemická laboratoř z Tišnova. „Při vyhlášení zvláštního stupně jdou stranou všechna pravidla," uvedl. Zvláštní stupně poplachu se vyhlašují jen při plošných požárech, kdy hoří nad kilometr čtvereční plochy. V Jihomoravském kraji to bylo od roku 2010 potřetí, kdy byl tento stupeň vyhlášen.

Místostarosta obce Jan Kutner uvedl, že původně byl nahlášen požár půl hektaru pole, poté šlo o daleko větší rozsah. Uvedl, že v plamenech byla silážní jáma, která byla zakrytá černou plachtou, která byla zatížena pneumatikami. Doplnil, že jáma má rozlohu asi 50 krát deset metrů.

Kolem 19:00 se hasičům podařilo požár uhasit, hořel už jen stoh, který hasiči nechávali vyhořet. „Ta sláma už je pro zemědělce nepoužitelná," uvedl Jirouš. Silážní jámu hasiči podle něj pokryli pěnou, aby nezačala znovu hořet.


 

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky požár, pneumatika, Suchohrdly, okres Znojmo, Tišnov, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto dvacet hasičů bojovalo s rozsáhlým požárem pole, sila a pneumatik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.