Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náhradník už je doma. Policejní supersport se vrátil na jižní Moravu

Policie ČR získala nový hybridní vůz BMW i8 místo toho, který na konci května boural. Vůz, který si ve středu v Praze od společnosti BMW Group ČR policisté převzali a odvezli do Brna, bude opět sloužit na jižní Moravě, řekl ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podmínky zapůjčení prý zůstaly stejné.  

Hybridní vůz za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování v první polovině května, měl sloužit především na dálnicích proti silničním pirátům. Koncem května sjel vůz do potoka v brněnských Chrlicích. Řidič podle policie kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Ve voze s ním jel zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. Oba se vážně zranili, zatímco policista zůstává v nemocnici, Kruliš už ji opustil. Podle závěrů policejního prezidia přítomností civilní osoby v policejním BMW nebyly porušeny právní předpisy. Kruliš před nehodou s policií zajišťoval bezpečnost návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji a při prezentaci policejní techniky podle prezidia projevil zájem o praktickou ukázku vozu.

„Auto jsme přebrali. Dnes po 18:00 dorazilo do Brna," řekl novinářům u budovy policejního ředitelství Malášek. Podle České televize se odjezd vozu do Brna zdržel kvůli svítící chybové kontrolce.

Podmínky zápůjčky zůstávají stejné. „To znamená na šest měsíců nebo na 20.000 kilometrů, podle toho, co nastane dříve," řekl mluvčí BMW David Haidinger. Doplnil, že tři týdny, po které měla policie zapůjčený havarovaný vůz, se anulovaly a smlouva platí počínaje dneškem.

Nový vůz, který policie dostane, je ten samý typ. „Jsou v něm jen trošku jiné prvky výbavy v interiéru, ale nic zásadního," uvedl Haidinger. Havarované BMW je po zkoumání Generální inspekce bezpečnostních sborů podle mluvčího u dealera firmy, kde se už podrobilo kontrole pojišťovacího experta. Výši škody firma ještě nezná, podle Haidingera ji ale ani zveřejňovat nebude.

BMW i8 je sportovním vozem, který kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Pohotovostní hmotnost je 1485 kilogramů. Z klidu na 100 km/h umí vůz zrychlit během 4,4 sekundy. V kombinovaném evropském cyklu měření spotřeby vykazuje 2,1 l/100 km, což odpovídá produkci 49 gramů CO2 na ujetý kilometr.
 

Foto PČR | Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, policie, Brno, BMW i8, Policie České republiky, Vladimír Kruliš, Česko, BMW, Praha, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náhradník už je doma. Policejní supersport se vrátil na jižní Moravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.