Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jeden z největších vnitrobloků brněnského centra prošel parádní proměnou

Jeden z největších vnitrobloků brněnského středu prošel zásadní proměnou. Městská část Brno-střed dokončila revitalizaci parku ve vnitrobloku Křídlovická-Zahradnická. Obyvatelé se mohou těšit z nových laviček, dětského hřiště a patnácti set kusů nové zeleně. Úprava parku vyšla na 9,3 milion, přičemž brněnský magistrát na ni přispěl zhruba pěti a půl miliony.

„Vnitrobloky vnímáme jako velice důležité místo, které přispívá ke komfortnímu životu místních obyvatel. Jedná se nejen o místo sousedského setkávání, ale i o oázu zeleně, která v těchto parných dnech v centru města mnohdy chybí,“ uvedla důvody pro revitalizaci místostarostka městské části Jasna Flamiková.

Návštěvníky potěší například nový mobiliář ve formě laviček, odpadkových košů, veřejného grilu s posezením, fitness prvků nebo pítek pro lidi i zvířata. Děti ocení mimo jiné dráhu na kola či kolečkové brusle či hřiště na míčové hry s umělým povrchem, pro dospělé vznikl plácek pro pétanque nebo vyhrazené místo pro pikniky na trávě. Autorka projektu, architektka Eva Wagnerová, myslela i na drobnosti, díky tomu vzniklo třeba zimoviště pro ježky nebo budky pro ptáky.

Komplexně se opravily parkové cesty a revitalizována byla i část travnatých ploch. Zkrátka nepřijdou ani majitelé psů, v parku naleznou dva výběhy pro svoje mazlíčky s rozdělením na menší a vetší plemena. O vybavení výběhů prvky agility pak rozhodovali sami občané v anketě. Na přání Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity došlo ke zpřístupnění vnitrobloku skrze areál fakulty, aby jej mohli ve chvílích volna využívat i studenti a pracovníci fakulty.

„Celý projekt byl od počátku ukázkově projednáván s veřejností. Jsou to totiž zdejší obyvatelé, kteří znají přednosti i nedostatky tohoto prostoru. Nejdříve jsme proto sbírali podněty, poté následovaly veřejné diskuse nad výběrem varianty, kterých se zúčastnilo okolo 60 lidí. Lidem jsme vyhověli například v tom, že se vnitroblok bude na noc uzamykat jako ochrana před vandaly,“ dodala místostarostka Flamiková.

Velká péče byla věnována především zeleni. Úpravou řezem prošlo 47 kusů stávajících dřevin, vysazeno bylo celkem 19 pnoucích dřevin (vč. 6 ks vinné révy), 610 kusů trvalek (např. narcisy, tulipány), 48 kusů stromů (lípy, javory, magnólie, okrasné třešně, vč. 6 ks staré odrůdy jabloní Strymka) anebo 862 kusů keřů (např. habry, ale i rybíz, ostružina, maliník). „Celkem tak bylo vysazeno přes 1500 kusů nové zeleně, což je opravdu impozantní číslo,“ podotkla místostarostka Flamiková.

Tisková zpráva | Foto MČ Brno-střed

Štítky vnitroblok, Brno-střed, Jasna Flamiková, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden z největších vnitrobloků brněnského centra prošel parádní proměnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.