Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strážnický folklorní festival navštívilo téměř třicet tisíc lidí

Návštěvnost mezi 25.000 až 30.000 lidmi odhadují předběžně pořadatelé letošního tradičního mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Lidé se vydali za lidovou písní i přesto, že na jihu Moravy panovaly teploty přes 30 stupňů.

„Festival byl letos výjimečný počtem programů i teplotami, které nás potrápily. Zase je ale lepší, když je teplo, než když jsou dešťové přeháňky," uvedl tajemník festivalu Petr Horehleď. V několika případech podle něj musela do areálu pro dehydrované návštěvníky přijet sanitka, ale nic vážnějšího se nestalo. Ve skanzenu pořadatelé použili kropicí vozy, které zvlhčily cesty, aby se tolik neprášilo.

Velmi oblíbeným programem byl páteční s názvem Tři mušketýři, který se věnoval osobnostem tří moravských primášů. „Stadion praskal ve švech a atmosféra byla skvělá," uvedl Horehleď. V neděli ve Strážnici zavzpomínali pořadem Živá píseň na předního znalce folkloru Jaromíra Nečase, který zemřel v roce 2015.

S festivalem se pak rozloučily dudácké skupiny. Přijely například z Chorvatska, Rakouska nebo Turecka. Rumunská kapela Rapsodia valceana roztleskala diváky, když nabídla i variaci na známou píseň Kalašnikov Gorana Bregoviče.

Strážnická přehlídka patří k největším folklorním festivalům v Evropě. V sobotu nabídla mimo jiné soutěž interpretů tance verbířů, tedy verbuňku. Nejlepší byl Pavel Fridrich z Kyjova, který uspěl mezi 18 tanečníky. 

Foto Folklorní festival Strážnice | Zdroj ČTK

Štítky festival, Strážnice, Morava, Jaromír Nečas, Tři mušketýři, Turecko, Rakousko, Chorvatsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážnický folklorní festival navštívilo téměř třicet tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.