Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno nabízí tlačítko první pomoci pro seniory a zdravotně postižené

Osamocení senioři a zdravotně postižení v Brně si mohou pořídit speciální tlačítko na krk nebo na ruku, díky kterému si v případě potíží přivolají pomoc. Město dalo na projekt dva miliony korun a do konce letošního roku chce nasbírat 300 uživatelů, řekl dnes novinářům Služba stojí 150 korun měsíčně. Tlačítko funguje na bázi mobilu. Uživatele propojí s dispečinkem, který v souřadnicích vidí polohu klienta a může k němu přivolat policii, záchranku nebo blízké. Podobnou službu nabízí i Břeclav, kde mají tlačítko zabudované v hodinkách.

Město projekt vymyslelo s příspěvkovou organizací Centrum sociálních služeb a městskou policií. Dispečink centra bude stisknutí tlačítka monitorovat od 06:00 do 22:00, v nočních hodinách na to dohlédne městská policie. Klient si může tlačítko pověsit na krk, může ho nosit na ruce nebo ho mít v kapse.

„V případě problémů stiskne tlačítko a spojí se s dispečerem. Ten může s dotyčným mluvit a zjistit, co má za problém nebo jestli se tlačítko nestisklo omylem. Pokud se nikdo neozve, automaticky se vysílá hlídka," uvedl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Vedle oznámení souřadnic o poloze člověka má přístroj ještě funkci, že při pádu vyšle signál o pomoc automaticky.

Tlačítko, jehož baterie by měla bez nabití vydržet zhruba týden, je určené pro lidi starší 65 let nebo zdravotně postižené ve věku od 18 let. Zájemci mohou podat žádost na odboru sociální péče na ulici Koliště. Formulář k vyplnění uživatel obdrží na místě nebo si jej může stáhnout a vytisknout z webových stránek www.css.brno.cz. Žadatele pak prověří pracovníci. Rozšířená služba bude fungovat od 1. července. Žádosti o tlačítko budou přijímány od 23. června.

„Strážníci již tuto službu v menší míře poskytují. Stávající klienti tak pouze přejdou na tento systém s modernějším tlačítkem. Městská policie bude mít v úschově i klíče od bytu klienta. V krajním případě tak budeme moci reagovat na krizové případy, kdy mohou být lidé v ohrožení života,“ doplnil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Podle Oprchala používalo obdobnou službu městské policie asi 90 lidí, kteří však museli mít pevnou linku, aby mohli komunikovat s dispečerem. Tlačítko také neumělo vyslat souřadnice o pohybu člověka nebo reagovat na pád.

„Tlačítko mi dvakrát zachránilo život. Jednou, když mi silně krvácela noha, a podruhé, když jsem měla blok v zádech," řekla seniorka z Brna Zdenka Nováková. Podle Hollana město vyhodnotí zájem obyvatel o tlačítko a případně zváží zvýšení počtu.

Foto MMB | Zdroj ČTK, MMB

Štítky Brno, obecní policie, Břeclav, Matěj Hollan, Zdenka Marie Nováková, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nabízí tlačítko první pomoci pro seniory a zdravotně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.