Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zastupitelé Brna schválili tři projekty na pomoc sociálně slabým

Brněnští zastupitelé tento týden schválili tři projekty, které mají pomoct sociálně slabým lidem zařadit se zpět do společnosti. Město jim prostřednictvím sociálních pracovníků bude pomáhat najít práci, stabilizovat situaci v rodině a udržet si bydlení. Přijme na to desítku pracovníků, některé vyčlení z vlastních řad na magistrátu. Na tříletý projekt bude Brno čerpat 100 milionů korun z Evropské unie.

Zastupitelé podpořili projekty v několika bodech 30 až 35 hlasy, nikdo nebyl proti a někteří se zdrželi. Město se zaměří na zaměstnanost, bydlení a rodinu, protože podle primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) spolu tyto tři oblasti souvisejí, a pokud například člověk ztratí práci, může mít problémy s bydlením nebo v rodině a naopak.

Péče se zaměří na dlouhodobě nezaměstnané, kterých v Brně bylo na konci dubna na úřadu práce skoro 8000. Vybraní lidé projdou vzdělávacím procesem a potom na tři měsíce najdou uplatnění v jedné z 50 tréninkových pozic v administrativě, údržbě nebo úklidu ve firmách a příspěvkových organizacích města. Měsíčně si odpracují 80 hodin za hrubou mzdu 5500 korun. Organizace si je pak může nechat nebo si najdou místo jinde.

V oblasti bydlení vznikne sociální nájemní agentura. Její pracovníci budou lidem pomáhat hledat byt, s vytvořením nájemních smluv, ale i s tím, aby bydlení neztratili. Vznikne i garanční fond, který bude zárukou pro soukromníky, že v případě neplacení nájmu uhradí závazek město, které pak bude vymáhat peníze po nájemníkovi. Město v projektu nevyčlení žádné byty pro lidi bez domova, protože už je vyčlenilo v jiných projektech, například při zabydlování rodin v nouzi.

Město bude mít i rodinné asistenty a mediační centrum pro řešení konfliktních situací. Chce tím zlepšit práci v rodinách a zabránit odebírání dětí. Podle magistrátu se loni odebralo 134 dětí v městských částech Brno-střed, sever, jih, Židenice a Královo Pole. Podle Hollana budou projekty i finančně pomáhat společnosti, protože lidé budou pracovat a nebudou na dávkách a budou se starat o děti, které nebudou v domovech.

 

Zdroj ČTK

Štítky projekt, Brno, bydlení, rodina, Evropská unie, Matěj Hollan, Žít Brno, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Brna schválili tři projekty na pomoc sociálně slabým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.