Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dopravní podnik spustil novou aplikaci. Nabízí přehled o dopravě nebo pomoc s nákupem jízdenky

Vše na jednom místě. To je výhoda nové aplikace DPMBinfo. Uživatel zde najde informace nejen o aktuálním dění v hromadné dopravě (zpoždění, poloha vozidla, mimořádné události) s možností zaměření dle svojí aktuální polohy nebo filtrace na linky hromadné dopravy, které využívá, ale také plánované změny v dopravě a novinky týkající se Dopravního podniku města Brna. Od soboty je k dispozici pro zařízení s OS Android verze 4.1 a vyšší na Google Play. Aplikace je ke stažení zdarma. Verze pro iPhone, se připravuje. Hotová by měla být během měsíce.

„Aplikace, je výsledkem společné práce realizačního týmu DPMB, jehož členy byli pracovníci nejen z Odboru informačních technologií, ale také z Odboru investic a Odboru přípravy provozu,“ vyzdvihl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Aplikace si poradí s řešením  mnoha situací, které zákazníky DPMB mohou běžně při cestování potkat. „Jedná se například o zapomenutí věci v prostředku hromadné dopravy, potřeba vyhledání spojení, volba nejvhodnější jízdenky včetně přímé možnosti  nákupu SMS jízdenky či vyhledání odstavného parkoviště, kde můžou zaparkovat své vozidlo před cestou hromadnou dopravou do centra,“ vyjmenoval Jan Havíř z Odboru přípravy provozu DPMB.

Aplikace obsahuje i interaktivní kontakty na nejdůležitější pracoviště DPMB. I když je aplikace primárně zaměřena na městskou hromadnou dopravu v Brně, nabízí data z celého regionu.

Co aplikace umí:

Virtuální zastávka – aktuální odjezdy

Uživatel si může vyhledat aktuální odjezdy (přepočítané podle případného reálného zpoždění) všech vozidel hromadné dopravy z libovolné zastávky na území celé IDS JMK. Tu si může vybrat podle své aktuální polohy, jejího názvu nebo ze seznamu svých oblíbených zastávek. Součástí vyhledaných odjezdů je i případná informace o mimořádné události.

Poloha vozidel

Uživatel si může vyhledat polohu libovolného vozidla na lince s možností filtrovat na konkrétní linky či trakce a s možností vyhledání podle čísla vozidla či kurzového čísla. U vyhledaného vozidla pak uživatel vidí jeho linku, směr a cílovou zastávku, aktuální polohu a reálné zpoždění. Může si zobrazit také informace o další trase vozu (odjezdech z následujících zastávek) a informace o vozidle (typ, jeho obrázek a číslo). Tyto údaje se mohou hodit nejen při cestování, ale také například v případě, kdy cestující ve vozidle něco zapomene.

Vyhledání spojení

Samozřejmostí je možnost vyhledání spojení pro celý IDS JMK.

Mimořádné události

V aplikaci jsou uvedeny všechny významné mimořádné události (dopravní nehody, poruchy apod.) i plánované změny v dopravě (výluky, přeložené zastávky, dopravní opatření apod.) včetně jejich předpokládaného trvání, dopadu a polohy v mapě.

Nákup SMS jízdenky

Aplikace umožňuje výběr a vytvoření SMS zprávy pro nákup SMS jízdenky.

Seznam parkovišť

Zobrazení parkovišť na území města Brna včetně jejich kapacit a aktuální obsazenosti.

Schémata linek MHD

Přehledná schémata linek hromadné dopravy v Brně.

Užitečné informace a zajímavosti

V aplikaci jsou uvedeny stručné informace o tarifu, kontakty na nejdůležitější pracoviště (po kliknutí na ně je ihned nabídnuta volba spojení hovoru) a také novinky týkající se Dopravního podniku města Brna.

Informace jsou uvedeny nejen v češtině, ale také v anglickém jazyce, který se automaticky použije s ohledem na jazykové nastavení telefonu. „Cestujícím se do rukou dostává první verze aplikace. Už nyní máme další nápady na vylepšení. Samozřejmě budeme pracovat i s případnými reakcemi veřejnosti,“ sdělil Ivan Dvořák z Odboru investic DPMB.

Nová aplikace je dalším způsobem, jak vylepšit cestování po městě Brně a informovat zákazníky DPMB. Doposud mohli cestující využívat webové stránky nebo sociální sítě FB a Twitter DPMB aktuálně. I ty jsou nově nejen v českém, ale i anglickém jazyce.

Tisková zpráva

Štítky Dopravní podnik města Brna, veřejná doprava, doprava, mimořádná událost, Android, iPhone, Google Play, Brno, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Ivan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik spustil novou aplikaci. Nabízí přehled o dopravě nebo pomoc s nákupem jízdenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.