Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z koutku pro domácí zvířata vyrostla v Hodoníně oceňovaná zoo. Letos slaví 40 let

Kde se původně měla popásat domácí zvířata, dnes cení zuby lvi a tygři. Hodonínská zoologická zahrada, která slaví 40 let existence, urazila od původních plánů na dětský zookoutek dlouhou cestu k mezinárodně uznávané instituci chovající přes 800 zvířat, včetně exotickýchOa vzácných druhů. Vedení navíc plánuje další rozvoj.

Kulaté výročí oficiálního otevření zahrady připadá až na 19. září, oslavy ale zahrada naplánovala už na tento víkend, v sobotu odpoledne přímo v areálu zoo, v neděli pak v centru města.

Když se začalo v 70. letech minulého století v Hodoníně mluvit o zookoutku, cílem bylo to, aby městské děti docela nezapomněly, jak vypadá kůň, kráva, prase či králík. Stavba začala v dubnu 1974 v režimu akce Z, což tehdy znamenalo neplacenou práci obyvatel města. Podle pamětníků pomáhali myslivci, sportovci, rybáři, svaz žen i studenti.

Odpracovat 50 hodin pak přímo za povinnost měli ti, co žádali o jesle či mateřskou školu pro své dítě nebo si chtěli postavit garáž. Nebylo výjimkou, když na place pracovaly i tři stovky lidí," popsal 71letý Ladislav Matušek, který tehdy práce brigádníků organizoval.

Už v roce 1982 se zookoutek změnil v zoopark, o deset let později získal statut zoologické zahrady. V Hodoníně nyní lidé najdou třeba pavilon velkých kočkovitých šelem se lvy berberskými a tygry ussurijskými. Celkem dnešní zoo chová 808 zvířat 243 druhů. Postupně se zvyšovala i návštěvnost. Například v roce 1986 zavítalo do zooparku 80.000 lidí, loni jich přišel víc než dvojnásobek.

„Chceme vybudovat expozici africké savany a pralesa s ubikací pro hrošíky liberijské. V plánu je i pavilon představující pampu a vodní ekosystémy a konečně australská oblast coby dominanta zoo,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel zoo Martin Krug. Projekty jsou ale podmíněny evropskými dotacemi. Prozatím je v plánu výstavba nového občerstvovacího zařízení, provozní budovy, skladiště a přípravny krmiv.

Zdroj: ČTK
 

Foto Zoo Hodonín, Česká televize

Štítky Hodonín, domácí zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z koutku pro domácí zvířata vyrostla v Hodoníně oceňovaná zoo. Letos slaví 40 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.