Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vydal knihu Recepty z konopí. Podlou soudu šíří toxikomanii

Ředitel nakladatelství Naše vojsko Emerich Drtina neuspěl s ústavní stížností proti podmínce uložené za vydání dvou verzí knihy Recepty z konopí. Podle pravomocného verdiktu se dopustil šíření toxikomanie, kniha prý radí, jak co nejvíce zvýšit omamný účinek pokrmů a nápojů. Justice se důkladně seznámila s obsahem knihy, jejímu hodnocení není co vytknout, konstatoval Ústavní soud (ÚS).

Účelem použitého paragrafu v trestním zákoníku je podle ústavních soudců to, aby se ve společnosti nešířilo zneužívání omamných a psychotropních látek. Závažnost problémů spjatých s jejich zneužíváním pokládá ÚS za prokázanou, přičemž debata o jiných náhledech či možných pozitivních účincích musí probíhat nikoliv u soudů, ale v politice, případně v médiích a vědeckých kruzích.

„ÚS nemůže naopak poskytovat ochranu 'rebelii', kterou má být legitimita trestních zákonů zpochybněna jejich přímým porušováním," stojí v usnesení.    

Drtina ČTK loni řekl, že verdikt pro něj znamená zklamání v českém soudnictví a považuje jej za projev omezování svobody. V ústavní stížnosti poukazoval na postupnou liberalizaci vnímání konopí, včetně jeho legalizace pro léčebné užití. Kniha podle stížnosti nenabádá ke zneužívání drog.

Pozastavení soudů nad lehce žoviálním stylem knihy je prý "účelově rigidní", mnohé úryvky jsou projevem humoru a nadsázky. Recepty z konopí od Adama Gottlieba a kolektivu autorů jsou nadále v prodeji, justice to nezakázala.

Obvodní soud pro Prahu 5 uložil Drtinovi rok vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Knihy podle soudu obsahují návody na přípravu pokrmů a nápojů s obsahem konopí takovým způsobem, aby při přípravě byla zachována či zvýšena účinnost na lidský organismus.

Verdikt potvrdil Městský soud v Praze a posléze i Nejvyšší soud, který poukázal na údajně bezstarostný tón a opomíjení možných negativních účinků konopí. Recepty prý mohou ve čtenáři vzbudit touhu některou z konopných drog vyzkoušet, popřípadě u zkušeného uživatele dále experimentovat s ovlivňováním vědomí prostřednictvím drogy, aniž by bylo nutné čtenáře výslovně k užití drogy nabádat či ji explicitně vychvalovat.

„Z pohledu aktuální úpravy lze za prosté užití, aniž by došlo k současnému zneužití, považovat pouze užití konopí k léčebnému účelu, v žádném případě pak užití k navození stavu rauše u zdravé osoby," stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Kniha téhož autora vedla k trestnímu stíhání už v roce 1995. Stíhání tehdy čelili představitelé vydavatelství Votobia. Nakonec pouze jeden z nich dostal podmínku za šíření toxikomanie. Konopnou anabázi nakonec v únoru 1998 ukončila amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Havlem u příležitosti jeho znovuzvolení.

Zdroj: ČTK

Štítky kniha, konopí, ústavní soud, Naše vojsko, Václav Havel, Trestní zákoník, Městský soud v Praze, Votobia, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydal knihu Recepty z konopí. Podlou soudu šíří toxikomanii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.