Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Exšéf brněnských strážníků Přikryl je venku z vězení, odpykal si třetinu trestu

Bývalý ředitel Městské policie Brno Jaroslav Přikryl je na svobodě. Informoval o tom server iROZHLAS.cz. Okresní soud Břeclav v úterý propustil po odpykání třetiny trestu za zahlazování pokut známých. Za zneužití pravomoci dostal 1,5 roku vězení.

Přikryl si trest odpykával v břeclavské věznici. Vinu popíral a trest se snažil zvrátit. Opakovaně žádal o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Do věznice nastoupil loni koncem října. Radiožurnálu potvrdila rozhodnutí o propuštění pracovnice soudu Lenka Konečná. „U zdejšího soudu proběhlo zasedání, kde se rozhodlo o podmínečném propuštění pana Jaroslava Přikryla. Byl propuštěn z výkonu trestu," uvedla Konečná bez bližšího zdůvodnění.

Okresní státní zástupce Jiří Zemek Radiožurnálu řekl, že nebyl důvod Přikrylovu žádost zamítnout. Přišla po vykonání třetiny trestu, což zákon umožňuje. Přikryl se prý ve vězení choval vzorně a i u soudu opakoval, že činu lituje. Nyní se nesmí ve zkušební době 2,5 roku dopustit žádného trestného činu.

Přikryl dostal trest za to, že 20 známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou.

Městský soud v Brně ho za to poslal na 1,5 roku do vězení. Stejný soud později trest zvýšil o dva měsíce prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se podle verdiktu dopustil i neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Rozhodnutím Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení. Od potrestání za neoprávněné nakládání s osobními údaji soud upustil. Přikryl neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu a jeho stížnost letos odmítl i Ústavní soud.

Zdroj: ČTK
 

Štítky věznice, Brno, Břeclav, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exšéf brněnských strážníků Přikryl je venku z vězení, odpykal si třetinu trestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.