Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Boskovicích vznikne babybox, v jednání je i Blansko

Další babybox v Jihomoravském kraji bude do konce roku instalován v nemocnici v Boskovicích na Blanensku. Babybox by ale mohl přibýt i v samotném Blansku, konkrétně v budově záchranné služby. Blanensko je jedním z mála regionů, který sítí schránek pro odložené novorozence zatím pokrytý není.

„Jsem rád, že jsem se na umístění babyboxu domluvil s nemocnicí v Boskovicích. O to více mne mrzí, že babybox odmítli v nemocnici v Blansku," uvedl Hess. Město Boskovice jakožto provozovatel nemocnice už dalo se zřízením babyboxu souhlas, jak dnes uvedlo v tiskové zprávě.

Blansko je pro umístění babyboxu podle Hesse ale vhodnější, jde o okresní město, tudíž na Blanensku největší. Větší je tak i pravděpodobnost odložení dítěte. S vedením nemocnice Hess v minulosti jednal, byl ale odmítnutý s tím, že nemocnice nemá dětské oddělení ani porodnici. O odložené děti by se tak neměl kdo postarat, řekla už dříve mluvčí zařízení Kateřina Ostrá. Podle Hesse by ale dítě stačilo dát do sanitky a převézt jinam.

Hess uvedl, že v Blansku by ale babybox nakonec přece jen mohl být, a to v budově tamní záchranné služby. „Už jsem mluvil s vedením záchranné služby a jsou k tomu vstřícní. Pokusíme se najít nějaké řešení," řekl.

Babyboxy slouží k tomu, aby do nich matky anonymně odložily nechtěné dítě. Schránky na novorozence jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení okamžitě upozorní zdravotnický personál, který se hned o novorozence postará. První babybox vznikl v pražském Hloubětíně v roce 2005.

Na jihu Moravy jsou v Brně, Hodoníně, Břeclavi, Znojmě a Vyškově. Do brněnského babyboxu lidé odložili za dobu jeho existence 16 dětí, tři další se našly ve vyškovském babyboboxu, ve zbylých dítě dosud nebylo.

Speciální schránky na odkládání dětí však mají i své kritiky. Zařízení podle nich odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zdroj: ČTK

Štítky Babybox, Blansko, Boskovice, okres Blansko, zdravotnická záchranná služba, Nemocnice Boskovice s.r.o., nemocnice, Jihomoravský kraj, Nemocnice Blansko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Boskovicích vznikne babybox, v jednání je i Blansko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.