Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pět prázdných pater a skautské nadšení. Pomozte skautům oživit prázdný dům na Moraváku

V Brně začal v loňském roce fungovat Skautský institut. Tento projekt nabízí nejen skautům, ale i široké veřejnosti nejrůznější akce – diskuse s osobnostmi, přednášky na zajímavá témata, promítání filmů či pravidelná setkávání. Nyní díky radnici Brna-střed získal i zázemí v centru města. Pomozte skautům vybavit pětipatrový dům ve sbírce na HitHitu a celý projekt rozšířit. Mezi odměnami jsou například setkání s osobnostmi, jako jsou novinář Erik Tabery, vědkyně Helena Illnerová, umělec Roman Týc či Jan Vlachynský z Baru, který neexistuje.

Skautský institut je místo pro setkávání, vzdělávání a osobní rozvoj. Ten brněnský navázal na institut na pražském Staroměstském náměstí, který funguje dva roky a měsíčně pořádá okolo 40 volně přístupných akcí. Skupina brněnských skautů se proto rozhodla tento unikátní projekt spojující skauty i širokou veřejnost rozjet i v Brně a první akce začala pořádat v loňském roce. Zatím však prostory pro přednášky, diskuse s osobnostmi či promítání museli hledat v kavárnách, sálech či ve vypůjčených klubovnách. To se však nyní změní.

Výsledky pražského i brněnského projektu oslovily radnici Brna-střed, která skautům k užívání poskytla pětipatrový dům v centru Brna. Na adrese Moravské náměstí 12 tak nyní brněnský tým Skautského institutu dělá vše pro to, aby i zde v nejbližších týdnech zahájil každodenní činnost.

„Zatím jsme pořádali akce několikrát do měsíce. Vždy to bylo náročné na shánění prostor. I když nám vycházeli různě vstříc, ne vždy se podařilo zajistit adekvátní místo. Každá akce navíc byla někde jinde. Teď bude vše pod jednou střechou,“ uvedla Kateřina Šmajzrová ze Skautského institutu v Brně.

Rychlému rozjezdu brněnského projektu má pomoci především crowdfundingová kampaň na portálu Hithit.cz. Cílem společné kampaně s pražským institutem je vybrat částku 755 000 Kč a podporovatelé mimo jiné mohou získat i unikátní zážitky spojené s významnými osobnostmi, které prošly skautským oddílem a které za poslední dva roky se Skautským institutem navázaly užší spolupráci. Patří mezi ně například novinář Erik Tabery, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová nebo umělec Roman Týc. V Brně se do kampaně zapojil například majitel Baru, který neexistuje Jan Vlachynský.

“Spoustu toho dokážeme díky dobré vůli mnoha dobrovolníků, ale nějaké peníze na rozjezd potřebujeme. Z výtěžku kampaně nově získané prostory co nejrychleji vybavíme, otevřeme veřejnosti a oživíme zajímavým programem,” říká ke kampani ředitel Skautského institutu v Praze Miloš Říha.

Skautský institut často používá zkratku SI. Ten brněnský je ale tak trochu „svůj“ a používá zkratku SU, čímž vyjadřuje příslušnost k jižní Moravě.

Tisková zpráva

Štítky Brno, dům, projekt, Skautský institut, Erik Tabery, Helena Illnerová, Roman Týc, Brno-střed, Miloš Říha, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět prázdných pater a skautské nadšení. Pomozte skautům oživit prázdný dům na Moraváku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.