Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Růžový tank v Brně je nově ohrazený provazy

Růžový tank, který je instalovaný jako artefakt na Komenského náměstí v Brně, je nově ohrazený provazy. Aktivisté ho totiž v minulých dnech přetírali nazeleno i zakrývali plachtou. Ředitel vystavující Moravské galerie Jan Press dnes prohlásil, že jde o nepochopení a ojedinělé excesy.

Tank stojí na prostranství před evangelickým chrámem od 11. května, exponát je součástí výstavy Kmeny 90. Skupina lidí ho minulý týden překryla modrou plachtou s nápisem Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se také k akci přihlásilo na facebooku. V sobotu přemalovali nazeleno část tanku členové brněnského vojenského klubu.

„Je to veliké nepochopení těch aktérů, kteří tyhle kroky podnikají, protože je to prezentované jako umělecké dílo," uvedl ředitel.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu narůžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění. V Brně má stát asi čtyři měsíce.

„Z hlediska většinové společnosti vystavený růžový tank splňuje účel, protože se lidé ptají po smyslu díla v tom prostoru a zajímají se o to, jakým způsobem umělecké dílo vzniklo a co symbolizuje. Také, jaký byl koncept umělce, který tank v roce 1991 přemaloval," uvedl Press.

Galerie nechala tank nově obehnat zábranou v podobě provazu. „Jde o provizorní ohrazení, které je u většinového zájemce o dílo dostatečnou bariérou, že dovnitř se nevstupuje. Lépe si také uvědomí, že jde o uměleckou instalaci," uvedl Press.

Skupině lidí, kteří tank minulý týden překryli plachtou, hrozí pokuta až 30.000 korun. Městská policie případ podle mluvčího Jakuba Ghanema totiž postoupí do správního řízení, tedy zřejmě přestupkové komisi Brno-střed. Policie se ale zabývá aktivisty, kteří v sobotu začali tank natírat nazeleno, tři z nich policistům podávali vysvětlení.

„Věcí se dále zabýváme, škoda, alespoň předběžně, žádná nevznikla," řekl dnes policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Brno, Místodržitelský palác, Rudá armáda, David Černý, Facebook, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Federální shromáždění, Praha, Pavel Šváb, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžový tank v Brně je nově ohrazený provazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.