Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští restauratéři zákaz kouření vítají, úbytku tržeb se nebojí

Zákaz kouření, který vstoupí v platnost na konci května, vybraní brněnští restauratéři na jedné straně vítají. Druhým dechem však dodávají, že zákon mohl myslet i na lidi, kteří si v hospodě chtějí zapálit a mohl na podnikatele v pohostinství dopadnout méně striktně. Toho, že by měly klesnout tržby, se neobávají.

Jedním z podniků, který má stavebně neoddělenou část pro kuřáky a nekuřáky, je Padowetz. „Zjišťoval jsem, jak vypadala situace v zemích, kde se zákaz zaváděl už dříve. Všude to vypadalo v podstatě stejně. Jeden až dva měsíce chodilo méně lidí a pak se to vrátilo do běžného provozu. Takže se toho nebojíme. Ptal jsem se i kolegů z vedení a nikomu to nevadí," řekl manažer David Ondriska. Podle něj je už dnes někdy problém, aby nekuřácká část
restaurace pokryla poptávku. „Proto myslím, že velká část někuřáků to uvítá," řekl Ondriska. Restauratéři podle něj mají zdravý strach z něčeho nového a neznámého a chápe, že podnikatelům vadí, že jim stát nařizuje, co se u nich nesmí.

Již dříve udělal ze svých restaurací nekuřácké provozy z vlastní vůle Raed Kahwaji, který provozuje Veselou Vačici a Šelepku. „Už léta si myslím, že ke kvalitní gastronomii a dobrému pivu patří čistý vzduch, aby bylo možné si jídlo i pití vychutnat. Dva týdny nám chodilo méně lidí, ale pak jich začalo chodit dokonce ještě víc," řekl Kahwaji. Regulace podle něj nezasáhne ani malé hospody na venkově. „Znám i hospody u hřišť, které měly osvícenější majitele a kouření zakázali sami, a lidé v klidu kouří venku a stále chodí," řekl Kahwaji. Jedním z příkladů je hospoda na fotbalovém stadionu v Rosicích u Brna.

Jako rovnou nekuřácká se před několika lety otevřela pivnice Na stojáka na Jakubském náměstí v Brně. „Šli jsme do toho s tím, že je pro nás důležitá hygiena provozu i prostředí. Proto nám přijde logické mít v hospodě nejen čisté záchody, dobře ošetřené pivo, ale i čistý vzduch," řekl manažer Marek Sigmund. Vzhledem k filozofii podniku tak se zákazem souhlasí, osobně však vnímá i argument proti zákonu. „Poslanci mohli myslet na kategorizaci zařízení a povolit provoz klubů, kde by lidé mohli kouřit a šli tam s tím, že si v podniku zapálí," doplnil Sigmund.

Zákaz kouření v hospodách začne platit symbolicky na Den bez tabáku. V Brně už v minulých letech řada restaurací zákaz kouření zavedla sama, často šlo o nově vznikajících podniky. Ve výrazně slabší míře se tento trend projevoval v menších městech, kde je výběr menší.

Zdroj: ČTK

Štítky hospoda, zákaz kouření, restaurace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští restauratéři zákaz kouření vítají, úbytku tržeb se nebojí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.