Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno v centru zmírnilo zákaz hazardu a povolilo živé hry

Zastupitelé Brna i přes nesouhlas opozice povolili v městské části Brno-střed živé hry, jako ruletu nebo karty. Žádala to městská část. Dosud tam platil úplný zákaz hazardu, nyní bude platit jen pro automaty. Primátorův náměstek a odpůrce automatů Matěj Hollan (Žít Brno) řekl, že živé hry nemají jako automaty patologické dopady na společnost. Ruletu a karty zatím bude možné hrát v kasinech v hotelu Grand v Benešově ulici a v hotelu International v Husově ulici, které si podaly žádost. Po několika letech je to první zmírnění zákazu hazardu.

Pro změnu vyhlášky bylo 31 zastupitelů, sedm bylo proti a 13 se zdrželo. Pro návrh nehlasovali například někteří politici z koaliční Strany zelených nebo TOP 09.

Automaty jsou v Brně zakázané na celém území od roku 2015. Podat žádost o provoz živých her ale nyní může v Brně-střed kdokoliv. Brno však nedávno schválilo podmínky pro vymezení lokalit pro provoz kasin. Patří k nim třeba to, že nesmí být v tzv. vyloučených lokalitách, v historickém centru, vedle škol nebo chráněných budov.

„Už v roce 2014, kdy se projednával zákaz hazardu, jsem říkal, že živé hry pro mě nejsou patologicky závadné. Jsem zásadně proti povolování automatů, ale pokud přijede ze zahraničí nějaký host, ubytuje se v jednom z hotelů a půjde si zahrát ruletu, má to nulový negativní vliv na obyvatelstvo města," uvedl Vokřál.

Podobně mluví i Hollan, který je považovaný za jednoho z největších odpůrců hazardu a po svém nástupu do funkce náměstka se zasloužil o úplný zákaz automatů. „Živá hra je něco jiného než automaty. Je to neporovnatelné a živá hra nemá patologické dopady na společnost," řekl Hollan.

Proti byla opozice. „Neměli bychom se vracet zpátky do situace, než byla nulová tolerance," řekl Martin Říha (KSČM). Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) řekl, že se tím hazardní lobby byznys posouvá o krůček dopředu.„Příště nebudou chtít jen dvě kasina, ale více kasin a po nich přijdou automaty," poznamenal Onderka.

Radnice Brno-střed se snažila udělit výjimku dvěma kasinům v hotelích několikrát. Magistrát na to ale nechtěl přistoupit s ohledem na stanovisko antimonopolního úřadu, podle kterého by povolení kasina pouze na některých adresách nemuselo být v souladu se zásadou nediskriminace. Proto městská část původní záměr udržet zákaz v celé části a udělit dvě výjimky změnila na povolení živých her při dodržení pravidel magistrátu, že nesmí být v sociálně vyloučených lokalitách, u škol a podobně. Takovou podobu už brněnské zastupitelstvo schválilo.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, hazardní hra, hotel, kasino, Matěj Hollan, Žít Brno, Brno-střed, Roman Onderka, Strana zelených, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v centru zmírnilo zákaz hazardu a povolilo živé hry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.