Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ČRo: Na Moravák se dočasně vrací Německý dům

S mnoha nechápavými pohledy a zvědavými dotazy se museli v posledních dnech setkat dělníci pracující na stavbě z lešení na Moravském náměstí. S odpovědí na časté dotazy přišel záhy Český rozhlas Brno. Na Moravák se podle zpravodajů z rozhlasu vrátí Německý dům. Lešení s obrysy impozantní stavby z první poloviny 20. století bude středobodem festivalu Meeting Brno.

Rozmanitá kulturní a společenská akce Meeting Brno volně navazuje na Rok smíření. Podle organizátorů nabízí  v druhé polovoině května Meeting Brno platformu pro setkání zástupců různých názorů, kultur a náboženství. Jeho program vyplňují diskusní fóra, umělecká vystoupení, koncerty, promítání či komentované prohlídy. Součástí festivalu je i Pouť smíření. 

Moravské náměstí bude středobodem festivalu, konstrukce tam zůstane do konce prázdnin. „Areál připomíná veškeré historické vrstvy místa, bude také atraktivním prostorem pro trávení volného času. Začínáme v pátek 19.5.2017, výstavní prostor, podium, pivnice a kavárna budou sloužit až do začátku září,“ uvedli organizátoři na oficiálních stránkách.

Jeden z organizátorů Petr Kalousek Českému rozhlasu prozradil, že v instalaci se prolne hned několik historických období. „Jedním z nich je století devatenácté, kdy na místě stával Německý dům, který byl kulturním centrem města Brna. Potom připomínáme také etapu poválečnou, kdy byli na náměstí pohřbíváni Rudoarmějci a potom tak éru normalizační, kdy mimo jiné vzniklo sousoší Komunisté a ta fontána, kterou máme dodnes,“ uvedl Kalousek. 

A architektonické zpracování stavby z lešení se postaralo věhlasné brněnské architektonické studio CHYBIK+KRISTOF. Na Moravák se tak jejich dílo vrací po necelém půl roce. Před Vánoci se totiž brněnští architekti postarali o nevšední proměnu parku při adventních trzích.

Německý dům vznikl v roce 1891. Sloužil jako sídlo německých spolků. Brzy po slavnostním odhalení se dům stal kulturním i společenským centrem brněnské německé, především bohaté buržoazní společnosti. Jedinečná stavba však přežila pouhé půlstoletí. Na konci druhé světové války se v boji o Brno stalo baštou německého vojska, především místní odnože Hitlerjugend. Po osvobození Brna spojenci byl v srpnu 1945 Německý dům odstřelen. Trosky bývalého kulturního centra museli odklidit sami brněnští Němci před tím, než byli nuceni opustit Brno.

Zdroj: ČRo

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Štítky Německý dům (Ostrava), Brno, festival, Český rozhlas, Český rozhlas Brno, Moravské náměstí, druhá světová válka, Miroslav Kalousek, Hitlerjugend, lešení, kultura, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Ambros

V době existence Německého domu byl do něj přístup Čechům zakázán, jak to bude tentokrát? Abych náhodou nenarušil tuto propagandistickou akci. Německy se učit odmítám a nejsem členem žádných nacistických či neomarxistických spolků jako je Žít Brno a podbně.

Úterý, 9. května 2017, 13:56Odpovědět

ČRo: Na Moravák se dočasně vrací Německý dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.