Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slavný španělský tenor José Carreras se dočkal v Brně ovací ve stoje

Ovací ve stoje se dnes dočkal v brněnské DRFG Areně jeden z nejslavnějších světových tenorů současnosti José Carreras. Sedmdesátiletý pěvec v Brně vystoupil poprvé a vzhledem ke svému věku zřejmě i naposledy. Nadšenému publiku věnoval více než dvouhodinový program. DRFG Arena byla prakticky celá zaplněná, koncert ale vyprodaný nebyl.

Carrerase velice zdatně doplnila irská sopranistka Celine Byrneová, která je o 30 let mladší něž španělský maestro. V první polovině koncertu se na jevišti většinou střídali. Velkého ohlasu se ale dočkalo jejich společné podání milostné písně od Francouze Erika Satieho Je te veux. Název více než sto let staré písně v překladu znamená Chci tě a skladatel ji věnoval své přítelkyni.

První polovina večera přinesla spíše náročnější a pro české publikum méně známé skladby. K výjimkám patřila T´estimo od Edvarda Griega a samozřejmě slavná árie z Rusalky Antonína Dvořáka Měsíčku na nebi hlubokém, kterou přednesla právě irská operní diva.

Večer doplňovaly i orchestrální skladby, při kterých návštěvníci koncertu sledovali fotky z uměleckého života legendárního Carrerase. Druhá polovina večera po přestávce vygradovala sérií skladeb, které oba pěvci přednesli bez přestávky. Byla mezi nimi i slavná Habanera z Bizetovy Carmen nebo neméně proslulá árie z Leoncavallových Komediantů.

Carreras s publikem příliš nekomunikoval, prokázal ale, že je fenomén. V dnešním večeru zazněly skladby ve francouzštině, němčině, italštině i angličtině. Večer vygradoval sérií přídavků, z nichž posledním byla skladba Brita Andrewa Lloyda Webbera Friends for Life, kterou zkomponoval pro letní olympijské hry 1992 v Carrerasově rodišti Barceloně.

Pěvce v Brně doprovodil The Bohemian Symphony Orchestra Prague pod taktovkou Davida Gimeneze. Sedmdesátiletý Carreras se proslavil zvláště díky skvělé interpretaci árií z díla Giuseppa Verdiho a Giacoma Pucciniho. Verdiho dílo neopomenul ani dnes duetem Brindisi z opery La Traviata, který sklidil velký ohlas.

Jako operní pěvec Carreras debutoval v roce 1970 v Barceloně. S Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim později tvořil slavné trio tenorů, kteří dokázali oslovit nejen milovníky opery, ale i širší publikum. V 80. letech prodělal leukemii, poté už většinou dával přednost spíše recitálům a koncertní činnosti před operními produkcemi.

Jeho diskografie čítá přes 150 nahrávek. Carreras už má za sebou několik koncertů v Česku. V roce 2014 v Praze vystoupil společně s houslistkou Vanessou Mae. Loni zpíval v Tipsport Aréně v Pardubicích.

Zdroj: ČTK

Štítky José Carreras, koncert, Brno, DRFG Arena, Giuseppe Verdi, Erik Satie, Celine Byrne, Edvard Grieg, Antonín Dvořák, Giacomo Puccini, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný španělský tenor José Carreras se dočkal v Brně ovací ve stoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.