Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek Vranov nad Dyjí čekají výrazné opravy. Chystají se i nové prohlídkové trasy

Zámek Vranov nad Dyjí se v letošním roce výrazně promění. Začala první etapa oprav střech, která skončí až koncem listopadu. Stát na ni vydá 16 milionů korun. Chystají se i nové prohlídkové trasy.

První etapa zahrnuje opravu krovu a výměnu krytiny na Sále předků a východním křídle zámku. „Návštěvníci tak po mnoha letech mohou spatřit na vranovském zámku lešení. Z bezpečnostních důvodů došlo k dočasnému zakrytí dvou barokních sousoší na hlavním schodišti. Sochy gigantů na hlavním schodišti chrání z bezpečnostních důvodů dřevěné bednění," uvedl kastelán Radek Ryšavý.

První část rekonstrukce zámeckých střech je náročná mimo jiné proto, že je nad reprezentativním Sálem předků, který patří k perlám barokní architektury a největším sálům na moravských zámcích.

Stavební firma musela nejprve postavit vlastně střechu pod střechou, aby zabránila případnému zatékání na unikátní malby od Jana Michala Rottmayera z konce 17. století. Opravy zámeckých střech mají pokračovat i v dalších letech, pokud na ně budou peníze. Aktuální první etapa zahrnuje zhruba necelou čtvrtinu všech střech.

Kastelán předpokládá, že i přes stavební práce letos na Vranov přijede zhruba stejný počet lidí. Loni jich na zámek zavítalo 65.663 a návštěvnost zde stejně jako na jiných památkách vzrostla. Na návštěvníky čekají dva nové okruhy, tedy nová podoba zámeckých interiérů a prohlídkových tras.

Zdroj: ČTK

Štítky Vranov nad Dyjí, oprava, střecha, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Vranov nad Dyjí čekají výrazné opravy. Chystají se i nové prohlídkové trasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.