Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se opět objevila falešná sbírka pro postižené

Již na začátku dubna strážníci informovali o návratu nechvalně známé falešné sbírky pro neslyšící, postižené a chudé lidi. V Brně se sice neobjevila několik let, zato se o ní v posledních týdnech objevovaly zprávy v jiných krajských či jiných českých městech. Jak se zdá ze zprávy od čtenáře Davida B., fiktivní charita, jejíž obdoba existuje již několik let i v dalších evropských městech, se po několika týdnech opět objevila v brněnském centru.

Mladá žena snědé pleti s blond odbarvenými vlasy se měla ve čtvrtek o půl páté odpoledne objevit v jednom fastfoodovém řetezci na náměstí Svobody. Hosty začala obcházet s falešným formulářem, který je totožný jako v ostatních případech v Brně či jiných českých městech. „ Bylo jí tak 25, možná méně. Měla stejný papír jako v článku. Většina hostů restaurace jí přispěla. Bohužel než jsem si uvědomil, jestli jsem to opravdu četl, nebo se mi to zdálo, tak byla fuč," popsal svědek David B.

Strážníci tyto případy evidují. Pokud však nechytnou podvodníky přímo při činu, šance na vypátrání je malá. „Je opravdu důležité, aby nám případní svědci volali ihned," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Žádá tak všechny, kdo falešné výběrčí uvidí, aby co nejdříve po setkání zatelefonovali na linku 156. Pozdější oznámení bohužel nemají pro případné nalezení podezřelých potřebnou hodnotu. Přistiženému přitom hrozí ve správním řízení pokuta do třiceti tisíc korun. 

Tento druh podvodu mají v Česku nejčastěji na svědomí rumunské skupinky zlodějů. A mají s nimi co dočinění i další města. Úřadují v Mostě, Plzni i Praze. Kolegové z Liberecké Drbny dokonce chytili jednoho z rumunských podvodníků těsně po zadržení policisty.

Všude přitom používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už přes šest let vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý legální výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.  

Štítky Brno, Pierre-François Beauchard, Náměstí Svobody, Česko, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se opět objevila falešná sbírka pro postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.