Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnskou zoo obohatilo mládě kapybary

Návštěvníci brněnské zoo se nově mohou těšit i na malou kapybaru, která se narodila asi před měsícem. Pohlaví chovatelé zatím neznají. Další novinkou v zoo je příkop oddělující velbloudy od návštěvníků, který nahradil dřívější plot.

Kapybara je největší hlodavec na světě, je dlouhá 100 až 130 centimetrů a může vážit až 80 kilogramů. Kapybara miluje vodu a výborně plave, pod vodou vydrží až pět minut. Dokáže ve vodě také spát, nos drží těsně nad vodní
hladinou. Dospělá kapybara je schopná denně spořádat až 3,5 kilogramů rostlinné potravy, v lidské péči se dožívá osm až 12 let.

„Mládě je první, které se našemu páru kapybar narodilo. Necháváme je teď co nejvíce v klidu, nezjišťovali jsme proto ani pohlaví mláděte," řekla mluvčí brněnské zoo Gabriela Tomíčková.

Mezi velbloudy a lidmi jen úzký příkop

Velbloudy dvouhrbé v zoo nově nedělí od návštěvníků plot, ale pouze úzký příkop, široký 60 centimetrů a hluboký 40 centimetrů. „Na první pohled snadno zvládnutelná překážka je pro tato mohutná zvířata nepřekonatelnou bariérou. Velbloudi jsou totiž mimochodníci, zvedají vždy obě pravé nebo levé nohy najednou, a proto tento příkop nepřekročí," uvedla Tomíčková.

Návštěvníci tak mají na velbloudy ničím nerušený výhled, zvířata jsou navíc jen pár kroků od nich. Jak Tomíčková doplnila, brněnská zoo se v tomto inspirovala od evropských, kde jsou příkopy oddělující velbloudy od návštěvníků běžné.

Zoo Brno chová domestikovanou formu velblouda dvouhrbého, který zdomácněl přibližně před 4500 lety a na světě jich žije asi 1,5 milionu. Jejich divocí příbuzní, kteří obývají stepní a pouštní oblasti Číny a Mongolska, naopak patří mezi kriticky ohrožené druhy. V Číně zbývá podle odhadů jen asi 600 jedinců a v Mongolsku 350. V současné době má brněnská zoo šest velbloudů dvouhrbých - jednoho samce, čtyři dospělé samice a mládě - samičku, která se narodila teprve před pár dny. Také ji mohou návštěvníci vidět ve výběhu.

Brněnská zoo několikrát  Bílým slonem

Ocenění Bílý slon získala brněnská zoo za mládě rosomáka sibiřského (Gulo gulo gulo), které se narodilo loni v březnu. Narození každého mláděte rosomáka je považováno za obrovský úspěch, protože rosomáci se v zoologických zahradách rodí jen zřídka. Právě sameček Vasil byl vůbec první mládě rosomáka, které se narodilo v českých a slovenských zoologických zahradách. Letos porodila samice Nataša navíc v brněnské zoo rovnou trojčata.

Soutěž Bílý slon organizuje už od roku 1994 občanské sdružení Česká zoo ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Do 23. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 15 zoologických zahrad.

Brněnská zoo přihlásila do soutěže také pásovce štětinatého (Chaetophractus villosus) a turaka šedého (Crinifer piscator). Do kategorie expozice roku přihlásila Africkou vesnici, což je uzavřený komplex osmi chýší, které tvoří africkou domorodou osadu.

Brněnská zahrada získala ocenění v této soutěži také v roce 2006 za kompletní přestavbu expozice vlků, v roce 2008 za odchov dvojčat ledních medvědů, v roce 2011 za expozici Dětská zoo, v roce 2013 za odchov medvědů kamčatských a expozici Beringia a v roce 2015 za voliéru orlů bělohlavých.

Zdroj: Zoo Brno, ČTK

Štítky Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, soutěž, Mongolsko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou zoo obohatilo mládě kapybary  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.