Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně docházejí nové byty, jejich ceny rostou

 V Brně je nedostatek volných nových bytů. Za první letošní čtvrtletí se jich prodalo jen 220, to je o 42 procent méně než za stejné období v roce 2016. Vyplývá to z analýzy společnosti Trikaya, která brněnský trh sleduje. Meziročně průměrné ceny vzrostly o devět procent na 61.000 korun za metr čtvereční.

Problémy podle analýzy nejsou jen s nedostatkem bytů jako takových, ale i s výběrem lokalit. Firma tvrdí, že nabídka je nejomezenější za posledních 15 let.

„Lidé definitivně přichází o možnost zvolit si lokalitu podle svého přání. Zatímco dříve byla nová výstavba více rozdělená do různých městských částí, v poslední době se nabídka zužuje na několik vybraných lokalit. Možnosti výběru nových bytů jsou minimální. Bude náročné situaci v nadcházejících letech zlepšit, nový územní plán je téměř v nedohlednu," uvedl ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Raketový nárůst zájmu bydlení na brněnském venkově

Podle předsedy správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marka Vintera úbytek disponibilních bytů ve vnitřním Brně způsobuje výrazné narušení rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou, přičemž se podle něj poptávka následně uspokojuje na jiném trhu.

„Buďto čerpá z nabídky secondhandového trhu, nebo se realizuje na jiném místě, v tomto případě především v okrese Brno-venkov. Příkladem toho je raketový nárůst počtu bytových projektů v okolí Brna, kam se neuspokojení obyvatelé stěhují. Tomuto jevu říkáme suburbanizace, jejíž negativní dopad bude Brno vstřebávat opravdu dlouhé roky. Obecně pak dojde ke zdražení v celém segmentu bydlení, tj. novostavby, second hand, ale i nájemné. Vše bohužel budou muset hradit občané Brna prostřednictvím zvýšených nákladů s bydlením spojených," okomentoval situaci Vinter.

Developeři to nevidí tak černě

Brněnští developeři aktuálně prodávají 895 dostupných bytů v novostavbách. Z toho pouze 423 je ale reálně volných, zbytek si zájemci již rezervovali. Před rokem bylo 734 volných bytů.

„Situace, kdy na celé Brno připadá méně než 500 volných nových bytů, je naprosto extrémní. Jejich nedostatek vede k tomu, že lidé kupují byty i v lokalitách, o které dříve nejevili takový zájem. Příkladem je okolí brněnské ulice Cejl. Aspoň trochu jsou ještě byty na výběr v Brně-střed, v Králově Poli, na Slatině a v Juliánově," uvedl Veselý.

Developeři však nevidí situaci v Brně až tak kriticky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budoucí byty by mohly vzniknout na brownfieldech blíže centru města. „Obecně lze říci, že nyní výstavba směřuje více do okrajových částí Brna, kde mají developeři větší možnosti než přímo v centru," okomentoval situaci Portfolio Manager investiční skupiny DRFG Josef Eim.

Přibližně 650 bytů by mělo vzniknout v městské části Brno-Chrlice. Velká bytová výstavba se očekává v Černovicích, kde se však projekt musí kvůli nelibosti místních předělat. Po deseti letech plánování by konečně mohla začít výstavba v areálu bývalých Jaselských kasáren. „Radní Králova Pole dokonce v rámci tohoto projektu požádali o navýšení počtu bytů na úkor kanceláří. Kamenný vrch by měl nabídnout 500 nových bytů a 130 rodinných domů. Přibližně 800 bytů chce postavit v areálu bývalé Zbrojovky největší česká realitní skupina CPI," dodal Eim.

Územní plán? Zastupitelé stále neví, jakou cestou na něj

Brno se s problematickým územním plánováním potýká dlouhodobě. Plochy, které jsou určeny k výstavbě, se už z velké části vyčerpaly. Město nyní dostalo více času na schválení územního plánu, novela stavebního zákona prodloužila platnost toho současného do roku 2022. Zastupitelé se ale stále nemohou shodnout na postupu přípravy nového územního plánu.

V prvním čtvrtletí letošního roku stál nový byt v Brně v průměru 4,1 milionu korun, loni ve stejném období to bylo 3,4 milionu korun. Podle odborníků růst cen pravděpodobně ještě nedosáhl svého stropu a omezená nabídka bude dál tlačit ceny bytů vzhůru. „Současnou napnutou situaci částečně zklidní aktuálně zaváděné hypoteční změny," dodal Veselý.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, stavba, bydlení, projekt, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně docházejí nové byty, jejich ceny rostou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.