Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kašna Parnas na Zelňáku je opět naplněna vodou

Po dvou letech mají návštěvníci Zelného trhu možnost spatřit barokní kašnu Parnas v těchto jarních dnech opět napuštěnou vodou. Původní naplánovaný termín napuštění kašny nebyl možný, protože na Zelném trhu probíhaly přenosy hokejových zápasů Komety Brno.

Nádrž kašny má půdorys šesticípé hvězdy a symbolizuje jeskyni, přičemž je bohatě zdobena mnoha alegorickými postavami či bájnými zvířaty. Oprava této nemovité kulturní památky pocházející z konce 17. století se uskutečnila jednak v roce 2015, kdy byla provedena tzv. rekonzervace spočívající v obnově kamenných a kovových prvků jako jsou např. skalisko, sochařská výzdoba, vnější plochy nádrže, schodišťové stupně nebo patníky s řetězy.

Dále byla kašna opravována v loňském roce, kdy byla restaurována samotná socha Alegorie Evropy na vrcholu Parnasu, u které nešlo s ohledem na až havarijní stav provést pouhou rekonzervaci, ale muselo dojít k restaurování na místě. Během restaurace byla socha zbavena nečistot a prošla konsolidací pomocí organokřemičitanu. Proces završilo nanesení ochranné vrstvy z vápenné mikromalty, jež imituje strukturu povrchu a barevnost originální skulptury a která brání úbytku materiálu.

Kašna byla postavena v letech 1690 až 1695 podle návrhu architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Celek nádrže je sestaven z nahromaděných kamenných článků různých druhů krinoidového vápence, jenž byl nalámán na brněnské Stránské skále. V její hmotě jsou zasazeny skulpturální alegorie mocností, mezi nimiž figurují Řecko, Babylónie, Persie a Svatá říše římská národa německého.

Tisková zpráva

Štítky Parnas, kašna, Zelný trh (Brno), HC Kometa Brno, Evropa, Írán, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašna Parnas na Zelňáku je opět naplněna vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.