Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Špilberku staví středověký jeřáb a beranidlo

Funkční repliku středověkého jeřábu začali ve středu dopoledne stavět specialisté na dělovém bastionu a na jižní terase Špilberku. V sobotu budou pak sestavovat historické beranidlo, tedy zařízení používané k zarážení pilot do podloží.

„Akce je součástí příprav na hlavní letošní výstavu Stavba jako Brno,“ uvedl Michael Kalábek, mluvčí Muzea města Brna, jehož Špilberk je součástí. Výstava Stavba jako Brno bude na programu od června do konce roku. Během ní si návštěvníci budou moci funkční repliky historických strojů  vyzkoušet a vlastní silou rozpohybovat.

Stavba beranidla bude divácky nejzajímavější. Uskuteční se v sobotu po 13 hodině. Na místě budou od tři odborníci, a to historik Muzea města Brna a kurátor Petr Holub, odborník na historické stroje Petr Růžička a Jan Tippner z Ústavu nauky o dřevě MENDELU .

Od hradeb k sídlištím

Výstava Stavba jako Brno, v rámci které jeřáb s beranidlem vznikají, seznámí návštěvníka se středověkými a novověkými stavebními řemesly a se stavebním vývojem města Brna. Téma projektu je symbolicky vymezeno výstavbou městské hradby jakožto základního znaku středověkého města a rozvojem panelových sídlišť jako hradby novodobé. V jednotlivých expozicích představujících kostel, hradbu, měšťanský dům a hrad (pevnost) se budou prezentovat jednotlivá stavební řemesla. Závěr pak představí vývoj moderního bydlení 19. a 20. století. 

Zdroj: MMB, Špilberk.cz

Štítky Špilberk, jeřáb, Brno, Muzeum města Brna, Petr Holub, Petr Růžička, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku staví středověký jeřáb a beranidlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.