Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Lednicko-valtickém areálu začala plavební sezona

V Lednicko-valtickém areálu slavnostně zahájili plavební sezonu. Na zámecké rameno Dyje ale lodě mezi zámkem a minaretem vypluly už na začátku března, od dubna plují i na trase mezi minaretem a Janohradem.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou Jihomoravského kraje. Zahájení plavební sezony spolu s vítáním jara pořadatelé pojali v duchu hesla "Za císaře pána". Kulturní program obohatil například C. K. polní dechový orchestr či flašinetář. Řeku odemknul sám František Josef I. Akci doprovázel velikonoční jarmark. Zúčastnilo se jí kolem tisíce lidí, další davy turistů se pohybovaly po zámeckém areálu.

„Samotné plavby zahajujeme tehdy, kdy nám to počasí dovolí, letos už na začátku března. Tato slavnost na Bílou sobotu je ale už tradiční, loni jsme ji například stylizovali k výročí Karla IV. v rytířském duchu," uvedl ředitel 1. plavební Jaroslav Martinek.

Letošní sezona na kanálu je devatenáctá. V počátcích přepravovaly výletní lodě na Dyji ročně zhruba 30.000 lidí. V uplynulých letech se jejich počet zvýšil téměř na 60.000 ročně. Loňský rok byl podle Martinka rekordní, lodě převezly 75.000 lidí.

Flotila 1. plavební čítá sedm převozních lodí plus pracovní loď Bobr s jeřábem, která se stará o udržování splavnosti Zámecké a Staré Dyje. Lodě jezdí od lednického zámku k Minaretu každých 20 až 30 minut. Na druhé trase mezi minaretem a Janohradem ve čtyřicetiminutových až hodinových intervalech.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Lednicko-valtický areál, Zámek Lednice, Dyje, František Josef I., Karel IV. Lucemburský, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lednicko-valtickém areálu začala plavební sezona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.